Από την έντυπη έκδοση
Σε αναζήτηση τακτικών κινήσεων, με αποδέκτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, βρίσκεται η ηγεσία της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την κοινή στάση των εταίρων-πιστωτών και του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση του Eurogroup, την προηγούμενη Πέμπτη.
Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται σκέψεις και εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου είτε να αναζητηθεί, έστω και τώρα, η συναίνεση της αντιπολίτευσης, είτε να καταβληθεί σύντονη προσπάθεια να πεισθούν οι βουλευτές που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσουν τα μέτρα που θα αποδεχθεί η κυβέρνηση, με την παροχή της διαβεβαίωσης-δέσμευσης ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν, «διότι η οικονομία θα απογειωθεί το επόμενο διάστημα και οι στόχοι θα υπεκαλυφθούν».
Είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αμηχανίας, όπως και της ανάλογης στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν λείπουν και οι εισηγήσεις για διενέργεια εκλογών, ακόμη και… δημοψηφίσματος!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας πληροφορίες και σενάρια -τα οποία απέδωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα»- ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να ψηφιστούν τα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, έκανε λόγο για «κατασκευασμένο σενάριο» και υποστήριξε: «Το σενάριο αυτό είναι απολύτως ευφάνταστο για έναν πολύ απλό λόγο: Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους πρόθυμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές».
Απαντώντας η Ν.Δ. παρατήρησε πως «οι Έλληνες γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, πως δεν θα φέρει αυτή η κυβέρνηση νέα μέτρα, δεν έχουν καμία απολύτως αξιοπιστία» και σημείωσε: «Σε αυτήν την πανικόβλητη κυβέρνηση υπάρχει τουλάχιστον ο κ. Τζανακόπουλος, που ως υπουργός Προπαγάνδας κάνει τη δουλειά του. Ο πρωθυπουργός ποια ακριβώς δουλειά κάνει την τελευταία εβδομάδα;».
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη, ο οποίος ομιλώντας σε τοπικό ραδιοσταθμό, δεν απέκλεισε το δημοψήφισμα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης -συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτη Λιαργκόβα- επισήμανε: «Στον κ. Τσίπρα αρέσουν τα παλιά έργα, οι επαναλήψεις. Είχε όλο το χρόνο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, ώστε να μη ζήσουμε ξανά σκηνές από το 2015, αλλά προτίμησε την καθυστέρηση και τώρα μας έχουν βάλει ξανά το μαχαίρι στο λαιμό. Ήδη ο κ. Σόιμπλε αναθερμαίνει τα σενάρια Grexit. Δεν θα του κάνουμε βέβαια το χατίρι και ελπίζω ότι δεν θέλει να του κάνει το χατίρι και ο κ. Τσίπρας».
Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε «υπευθυνότητα από τον πολιτικό κόσμο για να μη ζήσουμε τον Ιούνιο του 2015».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως «φαίνεται ως πιθανότητα φάρσας, αλλά επικίνδυνη φάρσα, να επαναληφθεί το 2017 αυτό που ζήσαμε το 2015» και συμπλήρωσε: «Εάν ο κ. Τσίπρας είχε στοιχειώδη αίσθηση εθνικού συμφέροντος και στοιχειώδη μέριμνα για την προοπτική του χώρου του, θα είχε κάνει προ πολλού εκλογές, θα είχε κάνει εχθές εκλογές».
«Θα διευθετηθεί»
Την πεποίθησή του ότι «σύντομα θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα» της διαπραγμάτευσης διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην έγκριτη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι. Κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις» από μέρος των πιστωτών, εκτιμά ότι «κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει ενδεχόμενη νέα αναβίωση του ελληνικού προβλήματος».