Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, για την ανάληψη των καθηκόντων του και εκφράζει την ικανοποίησή του για δύο υψηλού συμβολισμού αποφάσεις που έλαβε αμέσως μετά την ορκωμοσία του:
1. Να άρει τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό.
Υπενθυμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει εγκαινιάσει επίσημο ακαδημαϊκό διάλογο με το Ισλάμ και έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα περί τα 15 κοινά συνέδρια, στα οποία συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα και τα οποία αποβλέπουν στην καλύτερη γνωριμία και τον αλληλοσεβασμό των δύο μονοθεϊστικών θρησκειών, καθώς και στην εδραίωση της ειρήνης και της αλληλεγγύης στον κόσμο.
Στο πλαίσιο του διαθρησκειακού αυτού διαλόγου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα 30 χρόνια της πατριαρχίας του, έχει επισκεφθεί επίσημα πολλές μουσουλμανικές χώρες, όπως π.χ. το Ιράν, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, την Λιβύη, την Αίγυπτο, το Μαρόκο κ.ά. και έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις και σταθερή επικοινωνία με θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ και με προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου.
Ταυτοχρόνως, έχει συγκαλέσει συναντήσεις κορυφής με εκπροσώπους των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών στην Πόλη, στις Βρυξέλλες κ.α. Είναι, άλλωστε, διεθνώς γνωστές οι Διακηρύξεις του Βοσπόρου (1994, 2005) και των Βρυξελλών (2001).
Και,
2. Να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Είναι γνωστές οι αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για να εμπνεύσει σεβασμό και αγάπη για τον πλανήτη γη – τον κοινό μας «οίκο». Ο Παναγιώτατος έχει συγκαλέσει μέχρι τώρα εννέα μεγάλα διεθνή, διεπιστημονικά και διαθρησκειακά οικολογικά συμπόσια εν πλω, μικρότερα σχετικά σεμινάρια στη Χάλκη, ενώ τα τελευταία χρόνια συγκαλεί τα θεματικά συνέδρια Halki Summit, το τέταρτο των οποίων αρχίζει τις εργασίες του διαδικτυακά την προσεχή Τρίτη, 26 Ιανουαρίου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει συμμετάσχει σε πολλές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, έχει εκφωνήσει σειρά ομιλιών για οικολογικά ζητήματα και έχει δημοσιεύσει πολλά ανάλογα κείμενα. Για τη συμβολή του αυτή στην προστασία της Δημιουργίας έχει χαρακτηριστεί ως «ο πράσινος Πατριάρχης».
Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έλαβε μέρος σε διάφορες φάσεις της προετοιμασίας της, συνόδευσε, μάλιστα, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Hollande, κατόπιν προσκλήσεως εκ μέρους του, σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες.
Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεσή του στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο και αργότερα, στην απόφασή τους να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία των Παρισίων. Ήταν επόμενο, λοιπόν, να χαιρετίζει τώρα και να εξαίρει με ενθουσιασμό την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να επανενταχθεί η χώρα του στην κοινή παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: ΑΜΠΕ