Βρυξέλλες,
του Νίκου Μπέλλου
Διορία τριών μηνών ώστε να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, θα δοθεί, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, στην Ελλάδα, από το Συμβούλιο της ΕΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Όπως είπε ο κοινοτικός αξιωματούχους, από τον Νοέμβριο και μετά η Ελλάδα κατέβαλε κάποιες προσπάθειες, ωστόσο δεν θεωρούνται αρκετές για την αντιμετώπιση του προσφυγικούς προβλήματος.
Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε ειδικότερα στις αδυναμίες που είναι η μη αποτελεσματική ταυτοποίηση των υποψήφιων προσφύγων, η πλημμελής λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ο πλημμελής έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω αντιπαραβολής τους με τη βάση δεδομένου του Σένγκεν.
Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε ότι το σχέδιο έκθεσης που εξέτασε σήμερα η Κομισιόν θα υποβληθεί για έγκριση με ειδική πλειοψηφία στις χώρες του Σένγκεν.
Εάν εγκριθεί η Κομισιόν θα εκδώσει συστάσεις προς την Ελλάδα ζητώντας τη λήψη μέτρων εντός τριών μηνών.
Εάν ληφθούν τα μέτρα και έχουν αποτέλεσμα το θέμα θα κλείσει εκεί, διαφορετικά δηλαδή αν τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή τότε θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιες χώρες να συνεχίσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους μέχρι ανώτατο διάστημα δύο ετών.
Τι αναφέρει η Έκθεση
Σύμφωνα με την Έκθεση που εξέτασε σήμερα η Κομισιόν η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, ενώ η χώρα μας καλείται να προχωρήσει σε εξάλειψη αυτών των αδυναμιών.
Η έκθεση που δεν θα δημοσιοποιηθεί, αλλά θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 – 13 Νοεμβρίου 2015.
Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.
Αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.