Skip to main content

Ο Μάικ Πομπέο στο Λονδίνο για να αμβλύνει τις διαφορές

Δύο ημέρες πριν από το Brexit, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο φθάνει σήμερα στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να αμβλύνει τις διαφορές με τον ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ανάμεσα σε αυτές και το θέμα της Huawei, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση μιας νέας εμπορικής σύμπραξης.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ενός σχεδίου που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που του επεφύλαξε θετική υποδοχή.

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία σοβαρή πρόταση», που χρειάσθηκε «πολύ χρόνο και προσπάθειες», δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ελπίζοντας ότι τέτοιες ενθουσιώδεις τοποθετήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διότι, ακόμη και συνοδευόμενο από περιοριστικούς όρους, το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο στη συμμετοχή του κινεζικού ομίλου Huawei στη δημιουργία του βρετανικού δικτύου 5G αψηφά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. Και προστίθεται στον κατάλογο των θεμάτων που δημιουργούν ένταση και πρέπει να εξετασθούν κατά την πρώτη φάση της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη και την Ασία, που θα τον οδηγήσει και στο Κίεβο εν μέσω της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορούμενου για την ουκρανική υπόθεση, με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Στο Λονδίνο, ο Μάικ Πομπέο θα πρέπει «θα επαναδιατυπώσει την ειδική (αμερικανοβρετανική) σχέση και θα συζητήσει τον τρόπο διεύρυνσης και εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων», μετά την ιστορική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μάικ Πομπέο θα συναντήσει απόψε τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και αύριο τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει με μεγάλη θέρμη το Brexit και έχει υποσχεθεί στον Βρετανό πρωθυπουργό μία «πελώρια» και «καταπληκτική» διμερή εμπορική συμφωνία.

Ομως, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι επίπονες: παρά την εγγύτητα των Τραμπ και Τζόνσον, οι συνομιλίες κινδυνεύουν να σκιασθούν από μία σειρά διαφωνιών.

Χθες, το Λονδίνο συμφώνησε για την περιορισμένη συμμετοχή της κινεζικής Huawei στο δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για την εγγύτητα του κινεζικού κολοσσού με την κινεζική κυβέρνηση και τους κινδύνους κατασκοπείας.

Το βρετανικό πράσινο φως στην Huawei αφορά τη συμμετοχή της σε μη στρατηγικής σημασίας υποδομές όπως οι κεραίες. Ο κινεζικός όμιλος δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στην «καρδιά» του δικτύου, κυρίως στους servers από όπου περνούν τα δεδομένα των χρηστών, ούτε να είναι παρούσα σε ευαίσθητες γεωγραφικές περιοχές, όπως οι στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ έδωσε την διαβεβαίωση ότι αυτή η απόφαση θα διαφυλάξει την ικανότητα της χώρας του «να μοιράζεται πολύ ευαίσθητες πληροφορίες μέσω πολύ ασφαλών δικτύων».

Απειλές

Η εξέλιξη δεν είναι καθόλου ικανοποιητική για τις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί είχαν απειλήσει με συνέπειες στην συνεργασία στον τομέα των Πληροφοριών», εάν το Λονδίνο συνεργαζόταν με την Huawei, δήλωσε ο Ιαν Μποντ, του Centre for European Reform. «Οι Βρετανοί δεν πήραν πολύ στα σοβαρά αυτές τις απειλές και τώρα θα μάθουμε αν θα έπρεπε να τις έχουν πάρει στα σοβαρά ή όχι».

Το θέμα της Huawei προστίθεται στις υπόλοιπες διαφωνίες μεταξύ των δύο συμμάχων, η περίφημη «ειδική σχέση» των οποίων μπήκε σε σοβαρή δοκιμασία κατά την προεδρία Τραμπ: υπάρχει το βρετανικό σχέδιο φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, αλλά επίσης οι διαφωνίες για το θέμα της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν τη σύζυγο του Αμερικανού διπλωμάτη που εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αγγλία.

Μετά το Λονδίνο, ο Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί το Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για «να τον διαβεβαιώσει για την αμερικανική υποστήριξη προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά το Κίεβο, θα ακολουθήσουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP