Skip to main content

Κυβερνητική αποστολή υψηλών προσδοκιών στο Παρίσι

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το γαλλικό περιοδικό Politique Internationale κυκλοφορεί σήμερα με συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι και της συνάντησης του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν προαναγγέλλει ότι η Ελλάδα θα θέσει επισήμως το επόμενο διάστημα αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021.

«Πιστεύω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στέκεται σε δύο επιχειρήματα.

  • Πρώτον την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα
  • Δεύτερον, τη θετική κατεύθυνση της οικονομίας επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο ωστόσο, η δεύτερη σε διάστημα περίπου πέντε μηνών, δεν θα αφορά μόνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις, για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας – Sarraj, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Η ελληνική διπλωματία περιμένει το μήνυμα που θα βγει από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν να είναι ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με έμφαση τη δήλωση του Γάλλο υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή» και το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Σάρατζ.

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι υπέρ των ελληνικών θέσεων είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Στήριξη και στην οικονομία

Η Αθήνα αναμένει την στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο forum μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L’Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κ.ά. 

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο forum της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης στην Καθημερινή ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Μετά τη λήξη της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί απόψε στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 – 2027. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, χώρας μέλους της Ε.Ε., με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την Ε.Ε. κι αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να συζητήσει το θέμα.