Skip to main content

Βερολίνο: Όχι στην αμερικανική πρόταση για συμμετοχή σε αποστολή στο Στενό του Ορμούζ

«Συγκρατημένη» έναντι της συγκεκριμένης πρότασης των ΗΠΑ για συμμετοχή σε αποστολή διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ εμφανίζεται η Γερμανία και γι’ αυτό δεν έχει προσφέρει κάποια συνεισφορά σε αυτήν, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

«Η συνολική προσέγγιση της πολιτικής μας απέναντι στο Ιράν απέχει σημαντικά από την σημερινή προσέγγιση των ΗΠΑ», πρόσθεσε η Ντέμερ, παρότι η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τον βασικό στόχο, τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Αφού επανέλαβε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να προκρίνει την οδό της διπλωματίας, η Ντέμερ διευκρίνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί «άξιο εξέτασης» το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή και γι’ αυτό βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τους εταίρους και κυρίως με τη Βρετανία και τη Γαλλία.

«Στη διατλαντική Συμμαχία υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ότι αυτό που έκανε το Ιράν είναι πολύ επικίνδυνο, ότι συνιστά παράνομη παρέμβαση στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Έχουμε καταδικάσει από κοινού δριμύτατα την ιρανική συμπεριφορά. Η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ είναι μεγάλης σημασίας για την σταθερότητα όλης της περιοχής. Καλούμε την Τεχεράνη με τον πλέον σαφή τρόπο να απελευθερώσει άμεσα το βρετανικό πλοίο», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος .

Για τη Γερμανία, υπογράμμισε, «η προτεραιότητα βρίσκεται στις διπλωματικές προσπάθειες και στην αποκλιμάκωση». Μας είναι σημαντικό «να συνεχίσουμε τον δρόμο της διπλωματίας, να επιδιώξουμε τις συνομιλίες και με το Ιράν με κάθε σαφήνεια, να πετύχουμε μια αποκλιμάκωση και να εργαστούμε προς την συνέχιση της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Μια συμμετοχή σε μια αποστολή υπό τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δυσκολέψει αυτή την πρόθεση, παρότι τον συγκεκριμένο στόχο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τον συμμεριζόμαστε», συνέχισε η κυρία Ντέμερ.

«Πολύ επιφυλακτικός» εμφανίστηκε νωρίτερα και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  Όλαφ Σολτς, για το ίδιο θέμα. Για τον Σολτς, η αποφυγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή είναι πολύ, «Αυτός είναι λόγος που θεωρώ πως δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ