Δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με έμφαση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης -παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου- ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες:
- Αναδασωτέες περιοχές
- Πυρόπληκτες περιοχές
- Ρέματα χαρτογραφημένα
- Πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα – κατεδαφιστέα κτήρια
Η τροπολογία, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, θα είναι μεταβατική, μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης. Διευκρίνισε πως χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία, δίνεται δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να κινητοποιεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις.
Παράλληλα, η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην απεκεντρωμένη διοίκηση για επιτάχυνση των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων. Με την τροπολογία δίνεται εξάλλου η δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.
Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.
Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.
Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά «σε δημόσια θέα», ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.
Ερωτηθείς για το Μάτι, ανέφερε πως «περίπου 50% των οικημάτων έχουν νομιμότητα, τα υπόλοιπα δεν έχουν».
Π. Σκουρλέτης: Σύντομα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως είπε, στις φυσικές καταστροφές μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για την πρώτη κατοικία, ωστόσο με τροπολογία πλέον επεκτείνονται και στη δεύτερη κατοικία. Ανέφερε επίσης ότι θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές με άλλες υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία.
Δήλωσε, δε, ότι η εντολή προς τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να «τρέξουν» και να εφαρμόσουν τους νόμους το συντομότερο δυνατό.
Σ. Φάμελλος: Δημόσια δασική έκταση που καταπατήθηκε το οικόπεδο όπου πέθαναν 26 άνθρωποι
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και ήταν σημαντικό να προχωρήσουν «και για να δείξουν πού είναι το δάσος και πού η αυθαιρεσία».
Όπως τόνισε, οι δασικοί χάρτες στην Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Ανέφερε ότι το ζήτημα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση κι αυτό σε έναν μήνα, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε πυρόπληκτες περιοχές.
Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση αυθαιρέτου σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς κλπ.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, στο Μάτι, ο κ. Φάμμελος ανέφερε ότι με βάση πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου το συγκεκριμένο σημείο έχει χαρακτηριστεί «διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση».
naftemporiki.gr