Skip to main content

Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει την οικογένεια

Από την έντυπη έκδοση 

Η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, καθώς και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας σύμφωνα με την υφ. Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, η προγραμματική πολιτική στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικούς άξονες: α) στην ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, β) στην ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και γ) στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ΑμεΑ. 

Η οικογένεια
Αναφορικά με την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, «τα μέτρα που προωθούνται είναι τόσο ποιοτικού όσο και ποσοτικού χαρακτήρα και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εξής: 

  • 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα 
  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί 
  • Ενίσχυση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα ώστε το πρόγραμμα να εκτελείται με διαφάνεια και ακόμα μεγαλύτερο όφελος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
  • Πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ό έτος. 
  • Διασφαλίζουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά
  • Ενισχύουμε το πρόγραμμα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” στη κατεύθυνση της αύξησης της γυναικείας απασχόλησης 
  • Ενθαρρύνουμε την κοινωνικοποίηση των παιδιών σε νεαρή ηλικία». 

1 δισ. στο ΕΕΕ
Αναπτύσσοντας τη στρατηγική για την κοινωνική πολιτική η υφυπουργός επεσήμανε ότι διαχρονικά «το κράτος προέβαινε σε ικανοποιητικές κοινωνικές δαπάνες, χωρίς όμως να καταφέρνει να ανακουφίζει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Αναφερόμενη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, σημείωσε ότι η θέσπισή του το 2014 «αποτέλεσε την απαρχή της προσπάθειάς μας για δαπάνες κοινωνικής πολιτικής με σαφή στόχευση και απτά αποτελέσματα». Στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τόνισε ότι από το 2020 το σχετικό κονδύλι αυξάνεται στο 1 δισ. από τα 850 εκατομμύρια, με στόχευση στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΑ και τον τρόπο χορήγησης των προνοιακών επιδομάτων, βασικός στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι να μην υπάρχει ούτε ένας δικαιούχος συμπολίτης μας που να μην έχει πρόσβαση σε όλη τη σχετική πληροφόρηση. 

Τα ΑμεΑ
Για τον κρίσιμο τομέα των πολιτικών ΑμεΑ η υφυπουργός τόνισε ότι στρατηγικός στόχος του υπουργείου είναι να κάνει πράξη την Ανεξάρτητη Διαβίωση και την Προσβασιμότητα, αρχές που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ΑμεΑ. Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζοντας πως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν επιχείρησε να επιλύσει, έστω, προβλήματα οργανωτικής φύσεως των φορέων, τα οποία όχι απλά τους επιβαρύνουν αλλά οδηγούν συχνά στην κατάρρευσή τους. 

Στόχος του υπουργείου είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εποπτευόμενων δομών και ιδρυμάτων, ώστε «οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο δύσκολο έργο τους και να μην αναλώνονται σε ατέρμονες προσπάθειες επίλυσης διαχειριστικών γρίφων. Από αυτό εξαρτάται όχι απλά η ποιότητα ζωής, αλλά η επιβίωση πολλών συμπολιτών μας».