Skip to main content

Η Μέρκελ χάνει «πόντους» αλλά δεν ανησυχεί

Ενάμισης μήνας χωρίζει τη Γερμανία από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Κι ενώ το άνοιγμα της κάλπης πλησιάζει ολοένα περισσότερο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, που δεν φαίνεται να μειώνουν τη σημαντική διαφορά που τους χωρίζουν στις δημοσκοπήσεις από τη Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη νέα μηνιαία δημοσκόπηση της Deutschlandtrend, η οποία διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για λογαριασμό του βραδινού μαγκαζίνου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD-Tagesthemen και της εφημερίδας Die Welt, στο υποθετικό σενάριο της διεξαγωγής των εκλογών την προσεχή Κυριακή το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψήφιζε CDU-CSU, με το SPD να έρχεται με 24% δεύτερο σε προτιμήσεις, σε απόσταση 15 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων.

Μετά την εκρηκτική άνοδο των ποσοστών του SPD την άνοιξη, αμέσως μετά την ανάληψη των ηνίων του κόμματος από τον Μάρτιν Σουλτς, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να επιστρέφουν στα προηγούμενα χαμηλά τους επίπεδα.

Αξιοσημείωτη πτώση σημειώνει, ωστόσο, η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ, η οποία χάνει μάλιστα 10 ποσοστιαίες μονάδες υποχωρώντας από το 69% στο 59%. Η θέση του δημοφιλέστερου πολιτικού περνά πλέον στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ακολουθεί ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πάντως πτώση σημειώνει και η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατέγραψε με 33% το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ στις δημοσκοπήσεις Deutschlandtrend.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία του Σουλτς

Στο υποθετικό ερώτημα ποιον θα επέλεγαν αν μπορούσαν να ψηφίσουν απευθείας τον επόμενο ή την επόμενη καγκελάριο, η Άγκελα Μέρκελ, παρότι απώλεσε 5%, διατηρεί με 52% το σαφέστατο προβάδισμά της έναντι του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος βρίσκεται μετά τον Μάρτιο σε καθοδική πορεία με το εν λόγω ποσοστό να υποχωρεί στα επίπεδα του 30%.

Σκληρή μάχη φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ τριών κομμάτων που διεκδικούν την τρίτη θέση των εκλογικών προτιμήσεων. Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) συγκεντρώνει ποσοστό 9%, ενώ οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD ισοψηφούν στο 8%.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες στη Γερμανία εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την πολιτική διαχείριση του σκανδάλου παραποίησης ρύπων εκ μέρους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε πετρελαιοκίνητα οχήματα. Μετά τη διεξαγωγή της λεγόμενης «Συνόδου Diesel» και τα κατά πολλούς ισχνά αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα σε εκπροσώπους αυτοκινητοβιομηχανιών και της γερμανικής κυβέρνησης, το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί εμφανίζονται εξαιρετικά επιεικείς απέναντι στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Πολλοί επικρίνουν τις στενές διασυνδέσεις μεταξύ πολιτικής και αυτοκινητοβιομηχανίας, με την πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει ότι στο πλαίσιο διαχείρισης του σκανδάλου ρύπων, οι πολιτικοί δρουν κυρίως με γνώμονα το συμφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας βάζοντας σε δεύτερο μοίρα την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των πολιτών. Τα δύο τελευταία ζητήματα θα πρέπει σύμφωνα με το 66% των ερωτηθέντων, να έχουν προτεραιότητα έναντι των αναγκών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των Γερμανών πολιτικών απέναντι στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας φαίνεται να επιδρά αρνητικά και στην άποψη των πολιτών για το κυβερνητικό έργο. Μόλις 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένοι. Τον περασμένο Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 55%.