Του Μιχάλη Ματσίγκου
[email protected]
Οξεία πολιτική αντιπαράθεση, αναταράξεις και πιέσεις στα μικρότερα κόμματα και μερική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που αποτυπώθηκε με αποχωρήσεις και διαγραφές, άφησε πίσω της η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κυρώθηκε την Παρασκευή από το ελληνικό κοινοβούλιο με 153 «ναι».
Η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας έφερε το «διαζύγιο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να αποχωρεί από το υπουργείο Άμυνας, καταγγέλλοντας πως είχε αρχικά συμφωνήσει με τον κυβερνητικό του εταίρο να παραπεμφθεί μετά τις εκλογές το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Τον κ. Καμμένο στήριξαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης, καθώς και ο Νίκος Μαυραγάνης που παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών.
Ωστόσο, δεν τον ακολούθησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, με την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι να διαφοροποιούνται κατά τη συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος επέκρινε δημοσίως στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ τα οποία παρέμειναν σε κυβερνητικές θέσεις (Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη), ενώ διέγραψε την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καταλογίζοντάς τους πως επέλεξαν να κρατήσουν τον υπουργικό θώκο από το να καταψηφίσουν την κυβέρνηση πριν φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πάντως, οι ΑΝΕΛ διατήρησαν τον αριθμό των τουλάχιστον πέντε βουλευτών που απαιτείται για να μην διαλυθεί μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πέρα από τον Π. Καμμένο, τη Μ. Κόλλια – Τσαρουχά και τον Κ. Κατσίκη, την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ απαρτίζουν ο Κ. Ζουράρις (που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών) και ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος είχε δεσμευτεί να παραδώσει την έδρα του αφότου θα υπερψήφιζε τη Συμφωνία. Ο κ. Καμμένος βρήκε στήριξη και από τον προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων βουλευτή Αριστείδη Φωκά, ο οποίος εντάχθηκε στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που αριθμεί πλέον έξι βουλευτές εν αναμονή οριστικών αποφάσεων από τον κ. Παπαχριστόπουλο.
Το Ποτάμι, από την πλευρά του, δεν κατάφερε να διατηρήσει τουλάχιστον πέντε βουλευτές και μαζί την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό να ανεξαρτητοποιούνται, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την πρόθεση του κόμματος να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (ο πρώτος καταψήφισε τη Συμφωνία, ο δεύτερος ψήφισε «παρών»). Είχε προηγηθεί η διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μαζί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες καταψήφισαν την κυβέρνηση και υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.
Αναταράξεις προκλήθηκαν και στο Κίνημα Αλλαγής. Μετά την αποχώρηση προ μηνών του Ποταμιού, πλέον αποχώρησε και Δημοκρατική Αριστερά, στελέχη της οποία πάντως επιθυμούν την παραμονή στο ΚΙΝΑΛ. Αφορμή αποτέλεσε η διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου με απόφαση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, καθώς ο πρώτος τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τη διαγραφή ακολούθησαν αιχμές από τον κ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως του προσφέρθηκε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με αντάλλαγμα την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την κ. Γεννηματά να απαντά πως δεν κάνει παζάρια και να σημειώνει πως η διαγραφή αφορούσε η στάση του βουλευτή και όχι της ΔΗΜΑΡ. Καταλόγισε επίσης στον κ. Θεοχαρόπουλο πως εκείνος έθεσε θέμα αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ, παρά τη διαφωνία στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ανακουφισμένος μετά τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ψήφους, ενώ είδε και τη Συμφωνία των Πρεσπών να κυρώνεται με 153. Και στις δύο ψηφοφορίες, δεν διαφοροποιήθηκε κανείς εκ των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλά στελέχη του είδαν με καλό μάτι την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση. Αρραγής παρέμεινε η Νέα Δημοκρατία, με σύσσωμη την αξιωματική αντιπολίτευση να καταψηφίζει τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ενιαία στάση και μαζί τις δυνάμεις τους διατήρησαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζοντας κυβέρνηση και Συμφωνία Πρεσπών, ενώ στη Χρυσή Αυγή επέστρεψε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.
Πλέον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ: 145 βουλευτές
- Ν.Δ.: 78 βουλευτές
- ΔΗΣΥ: 19 βουλευτές
- Χρυσή Αυγή: 16 βουλευτές
- ΚΚΕ: 15 βουλευτές
- ΑΝΕΛ: 6 βουλευτές
- Ένωση Κεντρώων: 5 βουλευτές
Παράλληλα, 16 βουλευτές είναι ανεξάρτητοι.
naftemporiki.gr