Skip to main content

Η Ρωσία αποποινικοποιεί μέρος της ενδοοικογενειακής βίας

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τροπολογία με βάση την οποία μειώνονται οι ποινές που προβλέπονται για κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, προκαλώντας την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών που φοβούνται ότι με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρυνθεί η βία εντός της οικογένειας.

Η τροπολογία την οποία η Κρατική Δούμα, κάτω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε στη δεύτερη από τις τρεις αναγνώσεις της με 385 ψήφους έναντι δύο, θα μετατρέψει τον ξυλοδαρμό συγγενικού προσώπου σε πλημμέλημα από ποινικό αδίκημα, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν προκαλείται σοβαρή σωματική βλάβη.

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την αλλαγή, περιλαμβανομένων των βουλευτών του δεξιού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνουν ότι θέλουν να προστατεύσουν το δικαίωμα των γονέων να πειθαρχούν τα παιδιά τους και να περιορίσουν τη δυνατότητα του κράτους να αναμιγνύεται στην οικογενειακή ζωή.

«Πρόκειται για μια ιστορική ψηφοφορία επειδή σε ορισμένες χώρες ο ρόλος του κράτους στην οικογενειακή ζωή είναι πάρα πολύ μεγάλος», δήλωσε ο Αντρέι Ισάγεφ, βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας. «Η σημερινή ψηφοφορία θα τερματίσει τέτοιες πρακτικές στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Υποστηρικτές της τροπολογίας συμπληρώνουν ότι η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης θα παραμείνει ποινικό αδίκημα.

Όμως οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών θεωρούν ότι η τροπολογία αποτελεί οπισθοδρόμηση.

«Αυτός ο νόμος καλεί για την αθώωση των τυράννων του σπιτιού», λέει η Μαρία Μόχαβα, εκτελεστική διευθύντρια του κέντρου κρίσεων για θύματα κακοποίησης «Sisters».

Το μήνυμα το οποίο στέλνει αυτή η τροπολογία είναι «ας μην τιμωρούμε κανέναν που δέρνει μέλη της οικογένειάς του, διότι απλούστατα έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό», εξήγησε η ίδια.

Για να γίνει νόμος, η τροπολογία πρέπει να περάσει από μία ακόμη ανάγνωση και να εξασφαλίσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, άνω σώματος του κοινοβουλίου.

Κάθε χρόνο έως και 14.000 γυναίκες πεθαίνουν στη Ρωσία από τα χέρια των συζύγων τους ή άλλων συγγενών, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε το 2010.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο