Skip to main content

Θ. Σκυλακάκης στη «Ν»: Μεσοπρόθεσμο με ελαφρύνσεις

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα με τις μειώσεις φόρων στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση θα ενσωματώσει το οικονομικό επιτελείο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την περίοδο έως το 2024, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο ή τον Μάιο. «Το μεσοπρόθεσμο θα προσδιορίζει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, δίνοντας έτσι και την πυξίδα για τον οδικό χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων. Θα έχει επίσης και τη χρονική προτεραιοποίηση των ελαφρύνσεων αυτών» υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι, εκτός από το «βασικό σενάριο», το μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο θα «στηρίζεται σε χαμηλότερα πλεονάσματα και ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και την αντίστοιχη δημοσιονομική εξειδίκευσή του».

Ο υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 κλείνει με υπερπλεόνασμα «πολύ κοντά σε αυτά που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα τελικά στοιχεία που θα οριστικοποιηθούν προς το τέλος Μαρτίου θα «δείξουν» πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,7% για την περσινή χρονιά. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι αυτή η θετική απόκλιση του 0,2% ζητείται να είναι και το περιθώριο μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τη μία χρήση στην άλλη μέσα από τον μηχανισμό «εξομάλυνσης» (smoothing mechanism).

Ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα ζητά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (τα λεγόμενα ANFAs και SMPs) να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση καινούργιων επενδύσεων όχι μόνο δημόσιων αλλά και ιδιωτικών, ενώ συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα, «θα έχει θετική επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 της τάξεως του 0,2%-0,3%, αλλά και αντίστοιχη θετική δημοσιονομική επίπτωση λόγω των δημοσίων εσόδων που εισπράττονται όταν πραγματοποιούνται επενδύσεις».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική