του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μέχρι τα «μπάνια του λαού» θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά την απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συζητηθεί στις 26 του τρέχοντος μήνα – έξι ημέρες μετά την ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο και δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης της Ν.Δ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φτάσαμε στα capital controls.
Πρόταση που εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνει και το λεγόμενο plan x με τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να «φωτογραφίζουν» τον Πρωθυπουργό ως τον εντολέα της ενεργοποίησης του «σχεδίου δραχμή».
Με δεδομένη τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο –το ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση είτε στο σύνολό της είτε μεμονωμένα κάποιο άρθρο – το θερμόμετρο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανάβει επικίνδυνα.
Ο Πρωθυπουργός με την επιστροφή του από την Κίνα θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο. Εξ αυτού και οι διαρροές κυβερνητικής πηγής στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Σαγκάη.
Σύμφωνα με αυτές πρόθεση του Μαξίμου είναι οι «ουρές» από την πρώτη αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
«Όσο πιο γρήγορα τρέξουμε εμείς τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε αξιοπιστία τόσο πιο γρήγορα θα φέρουμε επενδύσεις τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει το κλίμα», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.
Προβλήματα υπάρχουν, άλλωστε τα αποκάλυψε με την επιστολή του στην Κομισιόν ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος .
Ωστόσο, το Μαξίμου ελπίζει ότι με την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί εντός του μηνός θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει καλύτερο micro management. «Από τη στιγμή που συμφωνούμε στους στόχους και στις στρατηγικές να μην μπλοκάρουμε στα μικρά ζητήματα», ήταν η ακριβής δήλωση.
Στα μείζονα και ειδικά στην εργασιακή μεταρρύθμιση το Μαξίμου σημειώνει για μία ακόμη φορά ότι «τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας». Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα της ζητήσει το ΔΝΤ, όταν το Ταμείο ενεργοποιηθεί εκ νέου το φθινόπωρο και λίγο πριν δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Το πολύ, πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους» ήταν διαρροή της κυβερνητικής πηγής και αυτό από μόνο του συνιστά είδηση αφού σύμφωνα με τον νόμο –ο οποίος θα αλλάξει- τον τελευταίο λόγο των έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η νομοθεσία αφενός θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αφετέρου θα αποφύγει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.