Skip to main content

Δεύτερη αξιολόγηση: Οι πιέσεις της Κομισιόν και η απάντηση του Μαξίμου

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Πιέσεις στην Αθήνα να κλείσει άμεσα τόσο τις «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης όσο και τα προαπαιτούμενα της δεύτερης, πριν η διαπραγμάτευση μπει στα βαθιά νερά της εργασιακής μεταρρύθμισης ασκούνται από πλευράς του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών.

Η Κομισιόν ούσα στα απόνερα του Brexit, με Ισπανία και Πορτογαλία να βρίσκονται στο προθάλαμο του «πέναλτι» για την παραβίαση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας και τις ιταλικές τράπεζες στη δίνη των κόκκινων δανείων, επιθυμεί αφενός να αποφύγει πάση θυσία να επανέλθει ξανά στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου το Grexit, αφετέρου να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς. Πολλώ δε μάλλον που το Βερολίνο πιέζει τις Βρυξέλλες και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τα περιθώρια ελιγμών του τελευταίου στο ελληνικό ζήτημα να είναι από περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Ήδη ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του έχει εκφράσει στην Κομισιόν τη διαφωνία του με πολλές από τις απαιτήσεις των τεχνικών κλιμακίων και τη συνεργασία τους με την Αθήνα, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν να δηλώνει ότι η Επιτροπή σκοπεύει να βελτιστοποιήσει τις μεθόδους συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, «με στόχο την ταχύτερη και ομαλότερη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης».

«Για το παρόν η επιλογή είναι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», συνέχισε ο κ. Βιντερστάιν, τονίζοντας με νόημα ότι «απαιτείται ευρεία πολιτική στήριξη και πλήρης ιδιοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Τη σκυτάλη από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν πήρε χθες ο έτερος των θεσμών, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επέλεξε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι ανάγκη «να υλοποιηθούν ταχέως και αποτελεσματικώς οι εκτεταμένες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και να αναληφθεί η κυριότητά τους, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας».

Σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε χθες από την Κίνα, θα έχει συναντήσεις στο Μαξίμου (πριν αναχωρήσει για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία) με αντικείμενο την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και κυρίως όσων εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση. Η εντολή του κ. Τσίπρα είναι να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις και σε καμία περίπτωση να μη συρθούν επί μακρόν». «Άλλωστε η μεγάλη ‘‘μάχη’’ θα δοθεί στα εργασιακά και η κυβέρνηση πρέπει να φτάσει εκεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και σχέσεις με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.