Skip to main content

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαλκιδική

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τη βόρεια Ελλάδα, με έξι νεκρούς – ανάμεσά τους δύο παιδιά – περίπου 100 τραυματίες και έναν ψαρά αγνοούμενο.

Ως πρώτο βήμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούσαν σε βοήθεια.

Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς (Θεοδωρικάκο, Καράογλου, Καραμανλή) ενώ άτυπα στο συντονισμό μετέχει και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Στη Χαλκιδική μετέβη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετείχε νωρίς το πρωί σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

«Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι δυνατόν σαν χώρα για την απώλεια» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού.

Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε συνολικά με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου 35 τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, ενώ ένα 12χρονο αγόρι νοσηλεύεται στο Γεννηματάς με κάταγμα στο μηρό. Σε άλλα 30 άτομα, με ελαφρά τραύματα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Λόγω της έκτακτης ανάγκης, τα εννέα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής ενισχύθηκαν το βράδυ με 11 ακόμη ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα.

«Η παρουσία υπηρεσιών ήταν πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση. 150 άτομα και 55 οχήματα ήταν εδώ διατεταγμένα από χθες το πρωί που εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε ALERT. Σαράντα μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι συμμετέχουν. Η δουλειά των υπηρεσιών είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν τις ζημιές στο βαθμό του δυνατού» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά οι θάνατοι προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων.

«Να ζητήσω από όλους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να είναι όλοι οι δρόμοι προσβάσιμοι. Ένας πυλώνας της ΔΕΗ έχει πέσει και έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα», συνέχισε ο υπουργός και ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου, ο κόσμος να επικοινωνεί είτε με την Άμεση Δράση είτε με το 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση επισήμανε: «Έρχονται δεκάδες υπάλληλοι από τον ΔΕΔΔΗΕ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή με την υψηλή τάση, κάνουμε προσπάθεια ώστε ο διοικητής και όσοι χρειαστούν να είναι εδώ παρόντες. Είναι τεράστιο το ζήτημα της ηλεκτροδότησης γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, άρα είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις ζημιές είπε ότι «τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπιστούν όλες με βάση τους ισχύοντες νόμους. Η περιφέρεια κάνει απογραφή και καταγραφή των ζημιών. Συνεργεία θα κάνουν καταγραφή και στις ιδιωτικές κατοικίες. Θα εργαστούμε τις επόμενες μέρες ώστε να επανέλθει η ζωή στην περιοχή. Είμαστε εδώ για αν συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές. Αυτή είναι η αποστολή μας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό της Χαλκιδικής προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες, έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από τις 05:30 το πρωί τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια αλλά και δημόσιες υποδομές.

Επί ποδός βρίσκονται και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνεται από το πρωί για τις συνέπειες του φονικού καιρικού φαινομένου στη βόρεια Ελλάδα και όπως ήταν φυσικό ανέβαλε τόσο τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, θα υπάρξουν επίσημη ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για την αποτίμηση της κατάστασης και ανακοινώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συνεπειών της κακοκαιρίας από την πλευρά της κυβέρνησης.