«Mε την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται και τον στόχο για έξοδο από τα προγράμματα να είναι ορατός, ίσως η στιγμή είναι η κατάλληλη» γράφει η Wall Street Journal, για το ενδεχόμενο εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ.
«Ένα μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βαδίζει προς την ένταξή του στους ισχυρότερους συνασπισμούς της Δύσης. Πρώτα όμως, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για το όνομά του», τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Αναφέρεται ακόμη ότι μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στις πιθανές ονομασίες περιλαμβάνονται η «Νέα Μακεδονία», η «Άνω Μακεδονία» και η «Βόρεια Μακεδονία».
H WSJ κάνει μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν: «Όταν η χώρα υιοθέτησε την ονομασία “Μακεδονία”, πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή εμπάργκο που διήρκεσε δύο χρόνια, έριξε τη γειτονική χώρα σε ύφεση και το τερμάτισε μόνον όταν ο τότε πρόεδρός της ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά το βέτο της Ελλάδας το 2008 για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις επιδεινώθηκαν. Το 2011 κατασκευάστηκε στα Σκόπια άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και δόθηκε το όνομά του στο αεροδρόμιο και σε λεωφόρους. Η Αθήνα διέκοψε τις πτήσεις προς τη χώρα».
«Τώρα», συνεχίσει ο συντάκτης, «η κατάσταση έχει αλλάξει. Το 2015 ξέσπασε σκάνδαλο που έφερε την κυβέρνηση Ζάεφ στην εξουσία. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για τις ακροδεξιές και εθνικιστικές κινήσεις στην πίσω αυλή της Ελλάδας. Την εβδομάδα αυτή, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και της κύριας λεωφόρου των Σκοπίων, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την επόμενη φάση της συμφωνίας ΕΕ-ΠΓΔΜ για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Βέβαιο είναι πάντως ότι και οι δύο θα έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους. Ο κ. Ζάεφ διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ απαιτούνται τα δύο τρίτα των βουλευτών να αλλάξει η ονομασία της χώρας. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος “Μακεδονία”, ενώ οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι με συμφωνία».