Skip to main content

Αντιδράσεις προκαλεί το «βαρύ» πακέτο μέτρων

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αντιμέτωπος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το «βαρύ» πακέτο μέτρων που συνοδεύει το αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Παρά τις θετικές αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες αξιολογούν οι θεσμοί, το μήνυμα που στέλνουν στον Πρωθυπουργό είναι σαφές: «Πρέπει και η ελληνική Βουλή να δείξει ότι θέλει τα μέτρα», λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες.

Ο Πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας ξεκαθάρισε ότι με απώλεια της δεδηλωμένης ο ίδιος «δεν θα γίνει Παπαδήμος», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πολιτικές εξελίξεις σε αυτήν την περίπτωση.

Την ίδια ώρα, πέντε στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, οι Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος με κείμενό τους κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει τον εκβιασμό εκτιμώντας «ότι έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα να εφαρμόσει πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα».

Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση, μέσω twitter, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα είναι απόψε στη Βουλή για να ψηφίσει για οικογενειακούς λόγους, ενώ ζητά «ρητή δέσμευση για το χρέος». Πληροφορίες θέλουν και άλλους βουλευτές, ειδικά από την Αριστερή Πλατφόρμα να απουσιάζουν από την κρισιμη ψηφοφορία ή να επιλέγουν το «παρών». 

Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ η Ραχήλ Μακρή δήλωσε στη συνεδρίαση των επιτροπών ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.   

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όπου παρά τις διαβεβαιώσεις του εισηγητή του κόμματος, Δημήτρη Καμμένου και του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν και μάλιστα ομόφωνα τη συμφωνία, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ο. (οι πληροφορίες λένε για τέσσερις βουλευτές) οι οποίες οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης και τον Πάνο Καμμένο να μεταβαίνει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με δεδομένα τα παραπάνω και αν δεν υπάρξουν υπαναχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, υπό το βάρος των εξελίξεων, η κυβέρνηση φαίνεται να «φλερτάρει» με την απώλεια της δεδηλωμένης. Και σε αυτήν την περίπτωση ναι μεν τα μέτρα θα περάσουν με τη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν που προβλέπει το Σύνταγμα, όπως έχουν πει πολλές φορές κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.