Για τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας και τα στοιχεία αυτής, καθώς και για τη δημιουργία στην ηπειρωτική Ελλάδα νέων ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο κ. Βίτσας τόνισε πως «στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής βγήκαν κάποια συμπεράσματα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτά τα συμπεράσματα κι ώσπου να ολοκληρωθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου 4, μπορούν να γίνουν επιμέρους συμφωνίες, πολυμερείς ή διμερείς, ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Εμείς προχωρήσαμε και κάναμε μία συζήτηση πάνω σε 5 σημεία στα οποία καταλήξαμε στη συμφωνία».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «πρέπει καταρχήν να ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός δρόμος, όλα να γίνονται σαν Ευρώπη, κι όχι το κάθε κράτος να προωθεί δικιά του ατζέντα. Βασικό σημείο για εμάς, τη Γερμανία και την Ισπανία, είναι να θεωρηθεί η βουλγαρική πρόταση ως συμβιβαστική βάση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις – και σε αυτό έχουμε μία τέλεια συμφωνία. Το δεύτερο σημείο είναι να βοηθηθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής κι οι βασικές χώρες προορισμού. Το τρίτο ζήτημα είναι αν υπάρξει κάποια κρίση, καινούρια κρίση σαν αυτή του 2015-16, θα πρέπει να παίρνονται επιπλέον μέτρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό «το τέταρτο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι ενεργοποιούμε από 1η Αυγούστου τις διαδικασίες Δουβλίνου ανάμεσά μας, δηλαδή, αυτοί που θα έρθουν στην Ελλάδα μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ας πούμε 1η Αυγούστου ή 1η Σεπτεμβρίου ή 1η Ιουλίου – αυτό είναι προς συμφωνία – από εδώ και στο εξής, όμως, μελλοντικά. Αυτοί, όταν εμφανίζονται μετά από ένα χρονικό διάστημα στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα ή στην Ισπανία, θα υπάρχει ένας τρόπος που θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης καταγραφής. Το πέμπτο στοιχείο είναι ότι τα αιτήματα των επανενώσεων οικογενειών προς τη Γερμανία που τα έχει κάνει δεκτά, αλλά έχουν παγώσει, θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Να πω ότι ενώ το ζήτημα της επανεισδοχής είναι μελλοντικό, το ζήτημα των επανενώσεων είναι τωρινό. 2.000 επανενώσεις τις έχει αποδεχθεί η Γερμανία και έχουμε κάνει άλλες 900 αιτήσεις για το 2018. Αντίστοιχα, τα στατιστικά λένε, για να έχουμε εικόνα, ότι οι αιτήσεις επανεισδοχής για το 2018 είναι 1.200 με 1.300. Όλα αυτά ισχύουν μέχρι να γίνει το νέο Δουβλίνο».
Όσον αφορά για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία ανακατανομή της ευθύνης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Το βασικό ζήτημα είναι να έχουμε συγχρόνως δίκαιο καταμερισμό και της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό πιέζουμε, και υπό μία έννοια κατηγορούμε τις χώρες του Βίζενγκραντ που δεν δέχονται αιτούντες άσυλο, και την Αυστρία που παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο κι η οποία έχει και την Προεδρία αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός ΕΕ, ο υπουργός τόνισε: «Η ιδέα να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ δεν είναι μια υπόγεια ιδέα, πολλές φορές την έχουν αναφέρει πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη ανοιχτά. Αυτή η ιδέα έχει απορριφθεί από την ΠΓΔΜ κι απ’ ότι μαθαίνουμε κι η απάντηση της Αλβανίας θα είναι απορριπτική και θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο πρακτικά. Το θέμα είναι οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης, η νόμιμη υποδοχή των προσφύγων. Πρέπει να δούμε το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις: δηλαδή σχέσεις και βοήθεια προς τις τρίτες χώρες στις οποίες παράγεται η προσφυγιά ή η παράτυπη μετανάστευση, και δίκαιος καταμερισμός του βάρους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ».
«Αναγνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και είμαι σε επαφή με τους θεσμικούς φορείς των νησιών αλλά και των υπηρεσιών μας εκεί. Έχουμε αυξήσεις τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, ώστε να ξέρουμε ότι όσοι παίρνουν άσυλο ή είναι ευάλωτοι, έρχονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή είναι η κεντρική κατεύθυνση», υπογράμμισε ο υπουργός για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Τέλος, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως «θα δημιουργηθούν καινούρια ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 συνολικά εκ των οποίων τα 21 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία λογικά θα γίνουν το επόμενο διάστημα και με τις συμφωνίες που προωθούμε 24. Το μείζον, επαναλαμβάνω, είναι να υπάρξει ανακατανομή σε όλη την Ευρώπη».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ