Στο παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν, την επομένη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Υπό τον τίτλο «Πώς έγινε το “όχι” – “ναι”» ο επικεφαλής του Ποταμιού καταθέτει την εκδοχή του για όσα συζητήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για από απόσπασμα από τις σημειώσεις του, μετά από την οκτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Κατά τον κ. Θεοδωράκη, το κλίμα ήταν βαρύ. «Ο Τσίπρας, όχι και σε πολύ καλή κατάσταση, επαναλάμβανε τα γνωστά κλισέ. Λες και μιλούσε σε κομματική σύναξη. Ο Μεϊμαράκης του έκανε επιθέσεις. Αυτός απαντούσε χωρίς όρεξη και χωρίς σιγουριά», περιγράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Αναφέρει επίσης ότι κάποια στιγμή ο ίδιος είπε: «Αν θέλετε να πει ο καθένας τη δική του ιστορία ας το κάνουμε, αλλά η Ευρώπη περιμένει ένα ‘’ναι’’ ή ένα “όχι”».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος «πήγε να αντιδράσει του στιλ “δεν θα μας πει εμάς η Ευρώπη”».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοδωράκης, εν συνεχεία ο κ. Καμμένος κοίταξε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιμένοντας κάποια επιδοκιμασία «αλλά αυτός είχε σκυμμένο το κεφάλι».
Συνεχίζοντας την περιγραφή, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει: «Λέω ξανά: “Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά. Η χώρα καταρρέει. Δεν θα πληρωθούν μισθοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη”».
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι πρέπει να μιλήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και να του πει «αν υπάρχει συμφωνία των αρχηγών».
«Τελικά όλοι συμφωνούν να φύγουν οι πρακτικογράφοι. “Να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες”, προτείνει ο Καμμένος. Χαμογελάμε. Αρχίζουμε να μιλάμε ουσιαστικά. Τι περιθώρια έχουμε να κρατηθούμε στην Ευρώπη; Μεϊμαράκης και Γεννηματά θέλουν να το σκεφθούν αν θα συνυπογράψουν κοινό ανακοινωθέν. Μετά από πολλά διαλείμματα και συνεχείς διαβουλεύσεις, συμφωνούμε να βγάλουμε ένα κείμενο με τις υπογραφές όλων (εκτός του Κουτσούμπα βέβαια)», συνεχίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά επιχείρησε να υπαγορεύσει κάποιο κείμενο ο κ. Τσίπρας. «Τον σταματάμε και του εξηγούμε ότι πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο “ναι” και όχι μισόλογα. Διαβάζω ένα σκελετό που έχω ετοιμάσει στο διάλειμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε και αυτός τις δικές του σημειώσεις. Οι αρχηγοί αρχίζουν τις προσθαφαιρέσεις. Σε λίγες ώρες ήταν έτοιμο το κείμενο που έκανε το “όχι” του Τσίπρα “ναι”. Οι 356 λέξεις που μας κράτησαν στην Ευρώπη», καταλήγει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και ερωτηθείς για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είπε ότι: «Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη, όχι ο κ. Τσίπρας».
«Η ιστορία θα είναι αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα»
Παράλληλα, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Έλληνες. Έφερε τη χώρα στο γκρεμό και χαθήκανε δεκάδες δισεκατομμύρια. Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα».
Πρόσθεσε επίσης, ότι «όσα σιγά – σιγά αποκαλύπτονται, δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο. Η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος. Και όλα να ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από το κόμμα, δηλαδή από την παρέα τους».