Το πρόβλημα των κυβερνοεπιθέσεων δεν είναι μόνο αμερικανικό. Μετά το πέρας του Μουντιάλ – και εν όψει της Συνόδου Κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ – ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου κυπέλου ποδοσφαίρου.
«Σχεδόν 25 επιθέσεις και άλλου είδους καταστάσεις με εγκληματικές συνέπειες στην υποδομή των ρωσικών πληροφοριών που αφορούσαν την οργάνωση του Μουντιάλ απετράπησαν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη Μόσχα την Κυριακή το βράδυ αφού ευχαρίστησε τις αστυνομικές δυνάμεις για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Ρώσοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με την «Guardian», έχουν προτάξει από καιρό την ιδέα μίας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις κυβερνοεπιθέσεις. Τώρα, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ίσως είναι η ώρα για τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί σαν άμυνα όταν ο Αμερικανός ομόλογός του τού θέσει το ζήτημα της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Στον απόηχο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στις ΗΠΑ σε 12 μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για συμμετοχή στις κυβερνοεπιθέσεις εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ καλείται να θέσει το ζήτημα στον Πούτιν. Ο ίδιος ωστόσο προτίμησε σήμερα την τακτική της μετάθεσης των ευθυνών. Εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε το FBI – και την έρευνα που διεξάγει για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές – για τις κακές διμερείς σχέσεις. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών», έγραψε στο Twitter προκαλώντας την απορία της Χίλαρι Κλίντον με ποιανού το μέρος συντάσσεται. Λίγο αργότερα, μία ανακοίνωση του Κρεμλίνου η οποία συμφωνούσε απολύτως με τα λεγόμενα του Τραμπ, καθιστούσε εύλογο το ερώτημά της.
Η αποκαλύψεις του Πούτιν για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Μουντιάλ, ακόμη και η καθυστερημένη προσγείωσή του στο Ελσίνκι (σχεδόν μία ολόκληρη ώρα), έχουν σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές τη βαρύτητά τους.
«Προφανώς η καθυστέρηση είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφύγει», σχολιάζει μιλώντας στο CNN ο Τόμας Πίκερινγκ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Κατά τον Πίκερινγκ, πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι του Πούτιν με σκοπό να στρέψει το κέντρο του ενδιαφέροντος προς το μέρος του.
naftemporiki.gr