Skip to main content

ΜΚΟ KidsRights: Κίνδυνος για μια «κατεστραμμένη γενιά» λόγω της πανδημίας

Η πανδημία covid-19 επηρέασε πολύ τα δικαιώματα των παιδιών παγκοσμίως και υπάρχει φόβος για μια “κατεστραμμένη γενιά”, αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν, υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights.

Εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για την ανάσχεση της πανδημίας, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, προειδοποιεί η ΜΚΟ με έδρα το Άμστερνταμ.

Η Ισλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου “KidsRights Index 2021” που κατατάσσει 182 χώρες με βάση το κατά πόσο σέβονται τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Το Τσαντ, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας “δυστυχώς ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαμε κάνει στην αρχή της, πριν ένα χρόνο”, καταγγέλλει ο Μαρκ Ντουλεάρ ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ. “Μετά τους ασθενείς με κορωνοϊό, τα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο, όχι άμεσα από τον ιό, αλλά επειδή παραμελήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο”, προσθέτει. “Η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί κλειδί για να αποφύγουμε να υπάρξει μια κατεστραμμένη γενιά”, υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ ένα παιδί στα τρία παγκοσμίως δεν είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση όσο διάστημα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία.
142 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά έχουν βρεθεί σε κατάσταση υλικής στέρησης καθώς η πανδημία επηρέασε σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και 370 εκατομμύρια παιδιά δεν λάμβαναν σχολικά γεύματα.

Η KidsRights χρησιμοποίησε τον ποδοσφαιριστή της Manchester United Μάρκους Ράσφορντ για την εκστρατεία της με στόχο την παράταση των δωρεών σχολικών γευμάτων. Εξάλλου η ΜΚΟ συνεχάρη το Μπανγκλαντές επειδή αφιέρωσε ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην εκπαιδευτική τηλεόραση, όπως και το Βέλγιο και τη Σουηδία επειδή προσπάθησαν να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοικτά.

Εξάλλου 80 εκατομμύρια παιδιά ενδέχεται να μην έκαναν τα προγραμματισμένα εμβόλιά τους για άλλες ασθένειες εξαιτίας της πίεσης που υφίστανται τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης. Παράλληλα η KidsRights ανησυχεί για την “πρωτοφανή αύξηση” της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια των lockdown, με τα παιδιά να είναι συχνά θύματα.

Για πρώτη φορά η ΜΚΟ περιέλαβε την Παλαιστίνη στον κατάλογό της, τοποθετώντας τη στην 104η θέση για την προσοχή που έδωσε στην παροχή υγειονομικής φροντίδας, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Αντίθετα, όπως και άλλες χρονιές, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία βρέθηκαν σε κακή θέση στον κατάλογο λόγω της έλλειψης προστασίας κάποιων παιδιών.

Η Αυστρία και η Ουγγαρία επίσης έπεσαν στην κατάταξη εξαιτίας των διακρίσεων. Η Ουγγαρία έπεσε στην 141η θέση από την 97η λόγω των “ανησυχητικών” διακρίσεων, κυρίως εις βάρος των παιδιών των Ρομά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP