Στις δυνατότητες που διανοίγονται για περαιτέρω σύσφιξη της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues», που διοργάνωσε το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ο κύριος μοχλός της διεθνούς ανάπτυξης το 2021», τόνισε ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στην πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση Μπάιντεν, επισημαίνοντας πως «αντίστοιχα, η Ελλάδα χάρη στην έξυπνη, βασισμένη στην επιστήμη πολιτική που ακολούθησε στην πανδημία, είναι έτοιμη ν’ αναδυθεί ισχυρότερη από τους περισσότερους από το παγκόσμιο σοκ της Covid-19». Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, υπάρχει μια προφανής ευκαιρία να έρθουν ακόμη εγγύτερα οι οικονομίες των δύο χωρών.
Μάλιστα, αναφέρθηκε ενδελεχώς στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας- ΗΠΑ σε μια σειρά από τομείς, όπου «πρέπει να συνεχίσουμε ν’ αναζητούμε ανάπτυξη», όπως υπογράμμισε.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμη στον καταλυτικό ρόλο της παρουσίας των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018, που ήταν ένα «στοίχημα», το οποίο, όπως είπε, αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια περιοχή, που είναι η πύλη σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και την προσήλωση της χώρας του στο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Ένα οικοσύστημα που δημιουργεί εξειδικευμένες θέσεις εργασίας κοιτώντας προς το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.
Το φόρουμ του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είχε ως κεντρικό θέμα την καινοτομία και ο Αμερικανός πρέσβης, συνομιλώντας σε πάνελ με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αμερικανικές επενδύσεις που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη παρουσία εταιρειών όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα αυξήσουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες δυνατότητες που διανοίγονται στη διμερή συνεργασία με τη συμφωνία για την τεχνολογία και την επιστήμη, που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη. «Μόλις επικυρωθεί, θα διευκολύνει πρόσθετες ακαδημαϊκές και ερευνητικές ανταλλαγές μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών ιδρυμάτων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης στη διμερή συνεργασία και παροτρύνοντας «να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των πανεπιστημίων και των άλλων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».
Αναφερόμενος στους τομείς όπου υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Πάιατ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην καινοτομία και την τεχνολογία, υπογραμμίζοντας και πάλι τον κεντρικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε και στο δυναμικό, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας ως σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.
«Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για όλα αυτά και είναι λογικό ν’ αναμένει κανείς ότι αυτό το τμήμα της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως η προτεραιότητα που έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της ψηφιακής πρόσβασης ταιριάζει εξαιρετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε δε στην πολύ επιτυχημένη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια με το Ελληνο- Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο και συνεχάρη για τη διοργάνωση του φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν απόψε, στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: ΑΜΠΕ