του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι θα ανακοίνωναν μέτρα προς την κατεύθυνση άρσης των αδικιών στο σχέδιο Κατρούγκαλου οι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Απ’ την πλευρά τους, οι αγρότες αποφασίζουν το Σάββατο την περαιτέρω στάση τους στο πλαίσιο συνέλευσης για την οποία θα κλείσουν τα Τέμπη στις 12.00.
Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα στο Μαξίμου ότι συζητούν μόνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ προχώρησαν συμβολικά σε δίωρο αποκλεισμό πολλών σημείων, όπως τα Τέμπη και η Κουλούρα.
«Εφόσον ζητάνε στην ουσία να σκληρύνουμε τη στάση μας αυτό θα κάνουμε», ήταν το μήνυμα on camera του συντονιστικού των Τεμπών.
Νωρίτερα, οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι θα ανακοίνωναν μέτρα προς την κατεύθυνση της άρσης των αδικιών στο σχέδιο Κατρούγκαλου και απλά αρκέστηκαν στην υπενθύμιση ότι είναι έτοιμοι για διάλογο.
Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά το αίτημα των αγροτών να μείνει ο ΟΓΑ εκτός της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προβλέπει ένα ταμείο για όλους τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη λάβει το μήνυμα, τόσο μέσω τεχνικών κλιμακίων όσο και των θεσμών ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν αρκεί. Ακόμη κι αν ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα χαρακτήρισε «ανυπόστατα» και «μυθεύματα» τα δημοσιεύματα που ήθελαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα να ζητούν μειώσεις στις καταβαλλόμενες βασικές συντάξεις, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας στο Bloomberg από το χιονισμένο Νταβός, χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό «σοβαρή» που αφήνει όμως «δημοσιονομικά κενά» τα οποία όπως είπε πρέπει να καλυφθούν και προς αυτή την κατεύθυνση «συζητούν οι θεσμοί με τους Έλληνες, αυτό ίσως να πάρει κάνα δυο εβδομάδες αλλά θα συνεχίσουμε να σπρώχνουμε τη διαδικασία».
Σύμφωνα μάλιστα με τη Wall Street Journal, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι «μια συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βασιστεί σε μια υπόσχεση από τη μεριά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για χαλάρωση της κορύφωσης των πληρωμών στο μέλλον, μόλις η Αθήνα αποδείξει τη δέσμευσή της σε ένα σφιχτό προϋπολογισμό».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ των κοινωνικών αντιδράσεων για την πρότασή της για το ασφαλιστικό και των απαιτήσεων των θεσμών για την υιοθέτηση και άλλων μέτρων ώστε να καλυφθούν τα οποία κενά αναγνωρίζουν στο πρόγραμμα έως το 2019.
Ακόμη και αν «χρησιμοποιεί» τις κοινωνικές αντιδράσεις για να μετριάσει τις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών ή κάνει ακριβώς το αντίθετο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα κατορθώσει να περάσει από τη Βουλή το τελικό σχέδιο που θα προκύψει είτε για το ασφαλιστικό είτε για όσα υπολείπονται για να γίνει νόμος του κράτους η συμφωνία της 13ης του περασμένου Ιουλίου. Κι αυτό θα προκαλέσει ένα ακόμη ντόμινο πολιτικών εξελίξεων το εύρος και τη σφοδρότητα των οποίων δεν μπορεί ουδείς να προβλέψει από τώρα.