Στην εξάρθρωση της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης διαρρηκτών και ληστών που έχει εντοπιστεί έως σήμερα προχώρησε η ασφάλεια Αττικής, ταυτοποιώντας συνολικά 155 άτομα.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, του υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και της εκπροσώπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννας Ροτζιώκου, στην συντριπτική πλειψηφία τους τα μέλη της σπείρας είναι Γεωργιανοί, ενώ κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης στο λεκανοπέδιο της Αττικής συνελήφθησαν 30 άτομα και οι υπόλοιποι 125 αναζητούνται.
Συλληφθέντες είναι 25 Γεωργιανοί, τέσσερις Αλβανοί και ένας Βούλγαρος.
Οργάνωση πραγματικής μαφίας
Το κύκλωμα λειτουργούσε με την οργάνωση πραγματικής μαφίας και τα μέλη του συνεργάζονταν με διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους για την πώληση των κλοπιμαίων, ενώ τα κέρδη τα έστελναν, κατά κύριο λόγο στη Γεωργία, με εταιρείες ταχυμεταφορών.
Ως χώρο συγκέντρωσης και ορμητήριο, οι «ομάδες κρούσης» χρησιμοποιούσαν την πλατεία Βικτωρίας και τον Άγιο Παντελεήμονα, από όπου ξεκινούσαν για τη «δουλειά» στις περιοχές που είχαν εντοπίσει τους στόχους τους.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 137 κλοπές σε οικίες και τέσσερις ένοπλες ληστείες, επίσης σε σπίτια, από τις οποίες υπολογίζεται ότι οι δράστες έχουν αποκομίσει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ, από το 2010, οπότε ξεκίνησε η εγκληματική δράση τους.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Ωστόσο, οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη και εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε σωρεία ακόμα υποθέσεων που εκκρεμούν.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαζαφείρης, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού, πέρα από την αποδόμηση της οργάνωσης, ουσιαστικά, απέτρεψε μπαράζ επιθέσεων, καθώς το κύκλωμα ετοιμαζόταν για νέα «εξόρμηση» με στόχο τα σπίτια των κατοίκων της Αττικής, τους θερινούς μήνες.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 16 σπίτια και δύο ενεχυροδανειστήρια, όπου βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία φυλάσσονται στην Ασφάλεια Αττικής και άρχισε, ήδη, η απόδοση στους ιδιοκτήτες τους.
Στην ιστοσελίδα της αστυνομίας τα κλοπιμαία
Για την αναγνώριση των κλοπιμαίων, όλα τα ανευρεθέντα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να τα δουν οι πολίτες.
Σημειώνεται, ότι η οργάνωση αποτελείτο από πολλές μικρές ομάδες, οι οποίες είχαν μοιράσει τις περιοχές δράσης, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών, ενώ συνεργάζονταν, κυρίως, στην αποθήκευση των κλοπιμαίων και στην προώθησή τους για πώληση.
Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
Εκτός από τον τεράστιο όγκο κλοπιμαίων, κατά τη διάρκεια των ερευνών της Ασφάλειας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες – σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά πασπαρτού, που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση» και το χρηματικό ποσό των 2.120 ευρώ.
Γνωστοί στις αρχές
Τονίζεται, ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση, τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας, όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.
Η αστυνομία καλεί όσους πολίτες αναγνωρίσουν κάποια από τα κλοπιμαία που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα, να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, από τις 09:00 έως τις 17:00 ή να επικοινωνήσουν απευθείας στο τηλέφωνο 210-8695532.