Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Κυριαρχικό δικαίωμα η επιλογή των ισοδύναμων για την επίτευξη των στόχων

Aν είχα σκοπό να βγάλω την Ελλάδα απο το ευρώ δεν θα ερμήνευα το αποτελεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της προσπάθειας για να φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε νέα του παρέμβαση στην Ευρωβουλή.

«Δεν έχω κανενα αλλο κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά» σημείωσε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας σχετικές αιτιάσεις.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε επίσης την εντύπωση που, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει προτάσεις.

Όπως είπε, η Αθήνα έχει κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαρπαγμάτευσης, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε νέο κείμενο αξιοπιστων προτάσεων που εγινε δεκτό ως βαση και από τους τρεις θεσμούς.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να πει εκείνη πού θα μπουν τα φορολογικά βάρη. 

Αν αυτό δεν είναι δικαιώμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει του απαιτούμενους στόχους, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική ότι στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν θα γίνονται εκλογές ότι θα διορίζονται τεχνοκράτες και θα λαμβάνουν αποφάσεις, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής της αναδιανομής των βαρών».

Σημείωσε ότι σέβεται απόλυτα τους νόμους που διέπουν την ΕΕ και την ευρωζώνη, και, με αφορμή αναφορές που είχαν γίνει στην αρχαία ελληνική τραγωδία, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους παραπέμποντας στην «Αντιγόνη». Επισήμανε ειδικότερα πως, όπως μας έμαθε ο Σοφοκλής, «υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, είναι το δίκιο των ανθρώπων. Και νομίζω πως είναι μια τέτοια στιγμή».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει ένα βιωσιμο πρόγραμμα για να μπορεί να επιστρέψει τα δανεικά που πήρε, ενώ απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Βέμπερ, σημείωσε ότι η ισχυρότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαικής ιστορίας ήταν το 1953 όταν η η Γερμανία έβγαινε καταχρεωμένη από δύο παγκόσμιους πολέμους και η Ευρωπη προχώρησε σε διαγραφή χρέους της.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν έχει προτείνει η κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, παραδέχθηκε ότι πραγματι περισσότερο διαπραγματευομαστε παρά κυβερνάμε σε συνθηκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, «παρόλα αυτά κάναμε πράγματα: Εμείς ανοίξαμε μετά από τρία χρόνια την περιβοητη λίστα Λαγκάρντ, ήμασταν εμείς αυτοι που προσπαθήσαμε και φέραμε στο σκαμνί της δικαιοσύνης πολλους απο αυτους που είχαν φοροδιαφύγει».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μια χώρα, αλλά το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές, όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσανε σε ένα πλαίσιο και εντός αυτού του πλαισίου η ελληνική πλευρά θα καταθέσει αύριο προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων για μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία.