Πρόταση πέντε σημείων, για την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δήλωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφού δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι “εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε”».
Η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».
Καταθέτει επίσης μία πρόταση πέντε σημείων για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, «διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί»:
- Πλήρη κατάργηση του μπόνους με εξαίρεση την περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο μπόνους 25- 30 εδρών.
- Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
- Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
- Ψήφο στα 17
- Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Η κ. Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση «να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων που είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης αποδοχής», αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση «να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της, που δεν μπορεί βέβαια να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου μπόνους».
Παράλληλα, τονίζει ότι είναι «γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στη βάση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα», αλλά και ότι είναι «δεδομένο πως δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό».