Εκτενέστατο ρεπορτάζ εν όψει των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung σημειώνοντας ότι «εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα κανείς στην Ελλάδα δεν φαίνεται να πιστεύει σε νίκη της Αριστεράς», ενώ η Berliner Zeitung κάνει λόγο για μια «απεγνωσμένη μάχη» του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει την ανατροπή.
Το ολοσέλιδο δημοσίευμα της SZ φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις της απερχόμενης περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία σε ερώτηση γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά ότι δεν έχει αναλύσει ακόμη ούτε τη δική της εκλογική ήττα. Αναφορικά με το ρόλο που έπαιξε η φωτογραφία του πρωθυπουργού σε πολυτελές σκάφος, η κ. Δούρου διερωτάται: «Είναι κάποιος διεφθαρμένος μόνον επειδή ανεβαίνει σε έναν τέτοιο σκάφος;» Όπως λέει, αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για όλους τους δεξιούς πολιτικούς που αποδέχονται προσκλήσεις σε σκάφη. «Μπήκα στην πολιτική για να δοθεί ένα τέλος σε αυτού του είδους την ταξική πάλη».
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις και του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος προβλέπει μεν την ήττα του Τσίπρα, επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν θα έπρεπε να τον ξεγράψουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι «σκληρό καρύδι» (tough guy), με μεγάλες αντοχές. «Ο Τσίπρας άκουγε. Δυστυχώς όμως άκουγε και άλλους», λέει ο Μυτιληναίος, για παράδειγμα τον Γιάνη Βαρουφάκη που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Ιουλίου του 2015. «Η απόλυτη καταστροφή. Παραλίγο να ρίξει το πλοίο στα βράχια», λέει, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Οι μετοχές στον πάτο, οι Ευρωπαίοι εχθροί, πανικός. Έτσι ήταν τότε» αναφέρει το δημοσίευμα της SZ και συνεχίζει: «Ο Μυτιληναίος σηκώνει τα χέρια προς τον ουρανό σαν να θέλει να ευχαριστήσει το Θεό που ο Τσίπρας απαλλάχθηκε από τον Βαρουφάκη. Και ενώ ο Βαρουφάκης εξαφανίστηκε από την ελληνική πολιτική σκηνή, καταρχήν τουλάχιστον, ο Τσίπρας προχώρησε μετά το δημοψήφισμα σε κωλοτούμπα, κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Θα χάσει ο Τσίπρας επειδή έμπλεξε με τους λάθους ανθρώπους; ‘Από το 2009 όλοι οι πρωθυπουργοί της κρίσης έχασαν’, λέει ο Μυτιληναίος».
Και πάλι γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «πριν από τον Αλέξη Τσίπρα κυβερνούσε στην Ελλάδα η συντηρητική Νέα Δημοκρατία, σε εναλλαγή με τους Σοσιαλιστές».
«Τελευταία συγκυβέρνησαν μάλιστα. Τα δύο κόμματα είναι συνυπεύθυνα για την κρίση, διόγκωσαν το χρέος και απασχολούσαν υπεράριθμους υπαλλήλους σε μια διοίκηση που μοιάζει με λαβύρινθο» γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως «οι Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ το πλήρωσαν αυτό, το παλιό τους κόμμα δεν υφίσταται πια».
Οι συντηρητικοί όμως επέστρεψαν, συνεχίζει το δημοσίευμα, σημειώνοντας: «Ο νέος τους αρχηγός είναι 51 και νεότερος από την παλιά ισχυρή φρουρά του κόμματος ενώ ο ίδιος έχει ένα ηχηρό όνομα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γιός του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και πάλι λοιπόν κάποιος από μια ελληνική δυναστεία».
Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της διαφαινόμενης -όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και που πιστεύουν ότι το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός ήταν υπερβολικά απόμακρος. Το ίδιο λένε και για την περιφερειάρχη Δούρου. Οι εσωκομματικοί επικριτές δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους. Για παράδειγμα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ασχολήθηκε εξίσου λίγο με μια μακρά λίστα με τα ονόματα πάνω από 2.000 φερόμενων Ελλήνων φοροφυγάδων που είχαν λογαριασμούς σε ελβετική ιδιωτική τράπεζα. Ή αναφορικά με την υπόσχεση να μετατρέψουν την κρατική ΕΡΤ σε ένα ανεξάρτητο δημόσιο κανάλι. Ξεχασμένη. Η δε γραφειοκρατία δεν έγινε καλύτερη. Όταν πέρσι ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι, αποκαλύφθηκε η απόλυτη αδυναμία μιας κακά οργανωμένης διοίκησης. Η Ρένα Δούρου κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. ”Αδίκως”, υποστηρίζει η περιφερειάρχης.
Η ίδια θέλει να τονίσει και κάτι άλλο που της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την εφημερίδα. «”Μπορούν να πουν πολλά για εμάς, αλλά δεν ήμασταν διεφθαρμένοι. Διαχειρίστηκα εκατομμύρια και μετρούσα ακόμη και τα ψηφία πίσω από το κόμμα”». Ο Ευ. Μυτιληναίος συμφωνεί και τονίζει ότι ”κανείς από την κυβέρνηση δε με ρώτησε ποτέ για χρήματα”».
Η «απεγνωσμένη μάχη» του Τσίπρα
«Η Ελλάδα εν όψει κυβερνητικής αλλαγής», είναι ο τίτλος στην Berliner Zeitung που κάνει λόγο για μια «απεγνωσμένη μάχη του πρωθυπουργού» να πετύχει την ανατροπή στο παρά πέντε. Ειδικότερα, η εφημερίδα γράφει:
«Ο Τσίπρας καλεί τους ψηφοφόρους του να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αριστερή κυβέρνησή του, η οποία μπορεί να ενεργεί πλέον πιο αυτόνομα έναντι της ΕΕ. Υπόσχεται δε νέες θέσεις εργασίας και χαμηλότερη φορολογία. Παρόμοιες ευεργεσίες συν περισσότερη αστυνομία υπόσχεται και ο φερόμενος ως τεχνοκράτης αρχηγός της Ν.Δ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος κυρίως στη μεσαία τάξη. […]
Την ώρα που η Ν.Δ βιώνει μια αναγέννηση που τη φέρνει στα παλιά της ποσοστά, στο αριστερό στρατόπεδο και λόγω της οικονομικής κρίσης η τράπουλα ξαναμοιράστηκε. Υπό τη νέα του ονομασία το άλλοτε ισχυρό κεντροαριστρό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ωφεληθεί από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ […].
Στον δε ακροδεξιό χώρο υπάρχει αποσύνθεση. Στις ευρωεκλογές τα ποσοστά της διαβόητης Χρυσής Αυγής μειώθηκαν στο μισό. […] Οι Ελληνες ψηφοφόροι φαίνεται να μετακινούνται και πάλι προς τον κεντρώο χώρο. Ακόμη κι αν η μοίρα δεν του επιφυλάσσει δεύτερη θητεία, ο Τσίπρας έχει καταφέρει τουλάχιστον να επαναφέρει σχετικά σταθερές πολιτικές ισορροπίες. Αυτό θα ωφελήσει κάθε νέα κυβέρνηση».