Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις

Για «δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται» και όχι «απλά δύο διαφορετικές παρατάξεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χαλκίδα, απ’ όπου άσκησε και πάλι σκληρή κριτική στο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, προς όφελος κάποιων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους», ενώ κάλεσε σε έναν όχι «εθιμοτυπικού χαρακτήρα» αλλά «ουσιαστικό αγώνα» να ανατραπούν αυτές οι «επιδιώξεις».

«Αυτές τις μέρες υπάρχει ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας» δήλωσε, ξεκινώντας την παρέμβασή του στο Εργατικό Κέντρο και έκανε λόγο για μια επίθεση που είναι «ενταγμένη» σε μια «στρατηγική» με στόχο να «μεγαλώσουν τα κέρδη μιας ελίτ» εις βάρος όμως της «μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μονάχα τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για το «παραγωγικό μοντέλο» που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια και έχει να κάνει με το «πλαίσιο» που θα ορίσουμε για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.

Αναφερόμενος στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά, όταν ήταν κυβέρνηση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη θέσπιση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

«Όλη μας η έγνοια και η πολιτική, σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, ήταν να στηριχθούν οι αδύναμοι και να προστατευθεί η εργασία και ο εργαζόμενος» τόνισε, ενώ σημείωσε πως υπήρχαν «αντιδράσεις» από τον ΣΕΒ και τις μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις που είχαν «τελείως διαφορετική στρατηγική» και που «στήριξαν» την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να «πάρει πίσω» όλα αυτά και να «κάνει μεγαλύτερες τομές» για την «απορρύθμιση της εργασίας» και τη «διάλυση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της».

Αναφέρθηκε στη «θερινή ψήφιση, το 2019» τροπολογίας που καταργούσε την αιτιολογημένη απόλυση, την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων και αποδομούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι και τώρα, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, απειλεί το οκτάωρο, μια «κατάκτηση» που έχει και παγκόσμιο συμβολισμό, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και τους ανέργους, αφού δεν θα είναι πιθανό να βρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να «επεκτείνουν την ελαστική εργασία».

Επίσης, προειδοποίησε ότι θα προκληθεί νέο κύμα «brain drain» νέων «υψηλών προσόντων» και με πτυχία.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, κάλεσε σε μια «πλατύτερη συσπείρωση» εκπροσώπων όλης της κοινωνίας προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να «αφουγκραστεί την αγωνία» τους, να αντιληφθεί το «πολιτικό κόστος» και επομένως, να «ανακρούσει πρύμναν», ενώ υπογράμμισε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η «υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας» ακόμα και εν μέσω «των σκληρότερων μνημονιακών υποχρεώσεων», «πόσω μάλλον τώρα που μπορούμε να σχεδιάζουμε αυτόνομα τη στρατηγική που είναι καλύτερη για την κοινωνική πλειοψηφία».

Αποκάλεσε δε «εξαίρεση» στο παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει βγάλει από τη «ναφθαλίνη» τις πολιτικές «της Θάτσερ και του Ρίγκαν», την ώρα που μετά την πανδημία η «στήριξη του κοινωνικού κράτους και της εργασίας» θεωρείται πως είναι η μόνη που μπορεί να δώσει «προοπτική».

Προανήγγειλε, τέλος, όχι μόνο την «κατάργηση» των νόμων αυτών, εάν ψηφιστούν, σε περίπτωση που επανέλθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες μετά την πανδημία, με στόχο μια «συμπεριληπτική ανάπτυξη» και όχι έναν «άγονο ανταγωνισμό μείωσης μισθών».Ο

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε σήμερα και το κέντρο της πόλης της Χαλκίδας, όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και εμπόρους. Οι μικρομεσαίοι, κυρίως, επιχειρηματίες εξέφρασαν στον Αλ. Τσίπρα τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία, καθώς και τα αιτήματά τους για την μετά COVID περίοδο, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενός «κεφαλαίου επανεκκίνησης» καθώς και τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογράμμισε με τη σειρά του τον κίνδυνο να εκτοξευθεί η ανεργία εάν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές και ότι σε αυτή τη φάση τα «συμφέροντα των ΜμΕ επιχειρήσεων ταυτίζονται με αυτά των εργαζομένων».

Πηγή: ΑΜΠΕ