Skip to main content

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα στη νοτιοανατολική Ασία

Η ραγδαία αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού από νέες παραλλαγές σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, τα οποία είχαν πληγεί λιγότερο από την πανδημία, οδήγησε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και σε προσπάθειες να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμών σε όλη την περιοχή.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων στη Μαλαισία ξεπέρασε εκείνον της Ινδίας σε κατά κεφαλήν επίπεδο, ενώ τα συνολικά κρούσματα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Η Ταϊλάνδη, η οποία ήταν η δεύτερη χώρα που κατέγραψε κρούσματα μετά την Κίνα, είχε κερδίσει επαίνους για την επιτυχία της στον περιορισμό των κρουσμάτων κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα δίμηνο, παρότι ανέρχεται σε λίγο περισσότερους από 1.000, αριθμός που εξακολουθεί να θεωρείται χαμηλός για τα παγκόσμια δεδομένα.

Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο ότι εντοπίστηκε ένας «πολύ επικίνδυνος» συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής, που μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

«Τα ποσοστά μόλυνσης από COVID-19 είναι πολύ ανησυχητικά σε χώρες ανά την Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε στο Reuters ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Οι πιο επικίνδυνες και φονικές παραλλαγές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πολύ ταχύτερο μοίρασμα και παρασκευή εμβολίων παγκοσμίως για τον περιορισμό αυτής της πανδημίας και για την αποφυγή μαζικών θανάτων», είπε.

Απόντων των εμβολίων, η προτεραιότητα είναι ο περιορισμός.

Το Βιετνάμ διαχειρίστηκε καλά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και η χώρα αυτή των 98 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λιγότερους από 50 θανάτους, αλλά σήμερα επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα στην Πόλη Χο Τσι Μιν.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung, λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.

Ο μεγαλύτερος αγροβιομηχανικός όμιλος της Ταϊλάνδης, Charoen Pokphand Foods Pcl, έκλεισε ένα εργοστάσιο πουλερικών για πέντε ημέρες όταν κάποιοι εργάτες του βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Χιλιάδες άλλα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσια, εργοτάξια και φυλακές.

Καθώς η Μαλαισία διέταξε “καθολικό λοκντάουν” από αύριο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κάποια εργοστάσια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα.

Αργοί ρυθμοί εμβολιασμού

Η Μαλαισία έχει επιχειρήσει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, αλλά λιγότερο από το 6% των πολιτών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση–δηλαδή σχεδόν το μισό ποσοστό από ό,τι στην Ινδία.

Κάποιες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν δώσει λιγότερη έμφαση στις προμήθειες των εμβολίων σε σχέση με δυτικές χώρες ή απλώς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν και τώρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση.

«Με ένα μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού να είναι προστατευμένο από τον εμβολιασμό, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει ευάλωτη», λέει ο κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ο Τέο Γικ Γινγκ.

«Τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είτε κινδυνεύουν ή είναι ήδη υπερφορτωμένα», τονίζει.

Μόνο η πλούσια νησιωτική χώρα, η Σιγκαπούρη, έχει ποσοστά εμβολιασμού συγκρίσιμα με εκείνα των δυτικών χωρών με πάνω από το 36% να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, αλλά η εμφάνιση κρουσμάτων από νέες παραλλαγές προκάλεσε την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων αυτό τον μήνα.

Αξιωματούχοι υγείας παρακολουθούν προσεκτικά τυχόν αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες της περιοχής, οι οποίες επλήγησαν αμφότερες σκληρά από την πανδημία τον περασμένο χρόνο.

Οι Φιλιππίνες κατέγραψαν την Παρασκευή τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου μήνα.

Ο μέσος όρος επταημέρου των νέων κρουσμάτων στην Ινδονησία έφθασε την Κυριακή στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών και πλέον.

Μια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επίσης αναφέρθηκε κοντά στο ινδικό σύνορο της Μιανμάρ προκαλώντας ανησυχίες για το σύστημα υγείας το οποίο έχει καταρρεύσει μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ