Skip to main content

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, εμείς και η Τουρκία», αναγνώρισε ο Νίκος Δένδιας ξεκινώντας τις κοινές του δηλώσεις με τον με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον οποίο προσφώνησε φίλο.

Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. 

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης», πρόσθεσε. «Και αν αυτόν καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», όπως είπε.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήθηκε επίσης η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid-19, όπως είπε ο κ. Δένδιας.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μία συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε επίσης ο κ. Δένδιας ο οποίος συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την κατάκτηση της του Final 4 της Euroleague από την Ανατολού Εφές. 

Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα γίνει στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά του αναφερόμενος στη συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν, που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι η βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα». 

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους», πρόσθεσε.  «Μαζί με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία», είπε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ξεκινώντας τις δηλώσεις του δήλωσε ότι χαίρεται ιδιαίτερα για την επίσκεψή του και τη θερμή υποδοχή. Σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα». 

Όπως είπε, στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. Παράλληλα είπε ότι στην Καβάλα υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας (αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο). 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

«Μας βρισκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως είχε γίνει ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και πρόσθεσε πως έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχισή τους.