Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Κινητικότητα στην κεντροδεξιά και δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Κατσιαντώνη να προσχωρεί στη Ν.Δ. με αναφορές στο ονοματολογικό και τον Δημήτρη Καμμένο να προαναγγέλλει την ίδρυση κόμματος μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, με στόχο τη συγκρότηση «Πατριωτικού Μετώπου» κατά της σύνθετης ονομασίας της πΓΔΜ.
Η Ν.Δ. διεύρυνε χθες κατά μία ακόμη έδρα την εκλογική της δύναμη με την ένταξη του ανεξάρτητου πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Κατσαντώνη στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Μάλιστα, ο κ. Κατσιαντώνης αποκάλυψε ότι η απόφασή του να μετακινηθεί στη Ν.Δ. οφείλεται και στη στάση της στο ονοματολογικό. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Θεωρώ εθνικά επιζήμια τη συμφωνία που υπεγράφη με τα Σκόπια και θα ήμουν ο τελευταίος σε αυτή τη Βουλή που θα την υπερψήφιζε.
Επιπλέον, η πορεία, οι αξίες και αρχές που υπηρετώ δεν έχουν την παραμικρή συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που εξαπάτησε τους πολίτες, έκανε χειρότερη τη ζωή τους και ζημίωσε τη χώρα» τόνισε ο κ. Κατσιαντώντης, ο οποίος συναντήθηκε λίγο αργότερα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον καλωσόρισε στη «γαλάζια» παράταξη. «Ο κ. Κατσιαντώνης θα ενισχύσει την προσπάθεια της Ν.Δ. συμβάλλοντας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για την ανάταξη της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πειραιώς. Πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ. αυξάνεται σε 77 βουλευτές.
Εξελίξεις, όμως, σημειώθηκαν και στα δεξιότερα της Ν.Δ., καθώς χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σχηματίσει πολιτική κίνηση μαζί με τον πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο. Η πολιτική πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ουσιαστικός στόχος είναι να συγκροτηθεί μέτωπο δεξιών και ακροδεξιών πολιτικών κινήσεων με αφορμή το ονοματολογικό, προκειμένου να ξεπεράσουν το κατώφλι του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.
«Ανακοινώνουμε σήμερα (σ.σ.: χθες) την πρόθεσή μας για την ίδρυση ενός δεξιού κόμματος με περαιτέρω σκοπό τη διευκόλυνση σχηματισμού ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου, έτσι ώστε αφενός μεν να αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους, αφετέρου δε να απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση, που όχι μόνο προχώρησε σε αυτή την ιεροσυλία, αλλά παράλληλα αποτελεί προφανή τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» τόνισαν οι κ.κ. Καμμένος και Μπαλτάκος. Πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού θα είναι ο κ. Καμμένος και γενικός γραμματέας ο κ. Μπαλτάκος. Το κόμμα θα έχει σαφή απεύθυνση προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, όπως αποδεικνύεται και από τη ρητορική των ιδρυτών του περί «εκφυλισμού της παιδείας και των πατροπαράδοτων αξιών, ηθών και εθίμων του ελληνικού λαού» καθώς και σε αποστροφή στις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας.
«Απευθυνόμαστε σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον εθνικό ύμνο και το “Μακεδονία ξακουστή”. Και παρά δύναμιν τολμηταί» ανέφεραν οι κ.κ. Καμμένος και Μπαλτάκος. Η αντίδραση των ΑΝΕΛ Την πολιτική συνεργασία Δ. Καμμένου – Τ. Μπαλτάκου στηλίτευσαν οι ΑΝΕΛ. «Ο συνομιλητής της Χρυσής Αυγής, χέρι – χέρι με τον αποστάτη ετοιμάζονται για την παράστασή τους. Όλοι ξέρουμε ποιος κρατάει τα νήματα» κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης. «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τους Δούρειους Ίππους του Κυριάκου Μητσοτάκη» συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στόχος είναι η μετεκλογική συνεργασία της πολιτικής κίνησης με τη Ν.Δ.