Skip to main content

Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για ανασχηματισμό και εκλογές

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η αναζωπύρωση της φημολογίας περί ανασχηματισμού δεν ανταποκρίνεται ούτε στο κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ούτε στις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να ρίξει η κυβέρνηση όλο το βάρος στην προώθηση θεμάτων που άπτονται της λεγόμενης καθημερινότητας, να προχωρήσουν θέματα που είχαν κολλήσει ή εγκαταλειφθεί λόγω των διαπραγματεύσεων, και το «ταμείο» να γίνει στις μετρήσεις που θα διενεργηθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και θα πάρει στα χέρια του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το χρονικό σημείο θα λάβει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό και τον χρόνο των εκλογών, καθώς άλλη σύνθεση θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει ως εκλογικό ορίζοντα το 2018 (άνοιξη ή φθινόπωρο) και άλλη αν αποφασίσει να εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια.

Το στοιχείο που εν πολλοίς, αν όχι αποκλειστικά, θα κρίνει τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα για αυτά τα δύο κρίσιμα θέματα ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων στη σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Αν οι μετρήσεις δείξουν ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν βελτιώσει έως τότε τη θέση τους σε σύγκριση με την τωρινή εικόνα, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να δώσει όσο περισσότερο χρόνο δύναται στην κυβερνητική πλειοψηφία. Αν όχι, και η διαφορά με τη ΝΔ δείξει παγιωμένη ή ακόμα και αυξανόμενη, τότε θα αναζητηθεί ο δρόμος των πρόωρων εκλογών.

Η αναβίωση των σεναρίων περί ανασχηματισμού στηρίχθηκε κυρίως στη διαρροή στελεχών του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι το διάστημα από τώρα ως τον Σεπτέμβριο είναι κρίσιμο, και πως η επίδοση των υπουργών θα παρακολουθείται στενά. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν στη «Ν» ότι αφενός δεν υπάρχει προετοιμασία ανασχηματισμού, αφετέρου οι διαρροές περί αρνητικής και θετικής λίστας υπουργών έχουν κυρίως να κάνουν με το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες ή τις καλές ή κακές συνεργασίες μεταξύ των υπουργών, και όχι με τις πρωθυπουργικές προθέσεις. 

Για παράδειγμα, δεν είναι μυστικό ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πρόβλημα στη σχέση Τσακαλώτου – Παππά, κάτι που δεν οφείλεται στις εξαγγελίες περί διαστημικής πολιτικής, αλλά στον παραγκωνισμό του υπουργού Οικονομικών από το κέντρο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης μετά την επιστροφή του κ. Παππά στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο και την άσκηση της καθημερινής πολιτικής και επικοινωνίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι αληθές ότι η ομάδα των 53+, που κινείται πλέον στην ίδια γραμμή με τους κ. Φίλη και Σκουρλέτη, και έχει πάρει αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πιέζει για αλλαγές στην κυβέρνηση και τοποθέτηση «πιο αριστερού σχήματος». Είναι επίσης αληθές ότι υπάρχει δυσαρέσκεια κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της υπόθεσης που αφορά στον κ. Καμμένο.

Το Μαξίμου ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν αισθάνεται ότι στριμώχνεται από αυτήν την πίεση και ο κ. Τσίπρας –όπως λένε χαρακτηριστικά– λαμβάνει τις τελικές του αποφάσεις, εφόσον ενημερώνει και συζητά με το Πολιτικό Συμβούλιο και την Πολιτική Γραμματεία, και πορεύεται με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις τους.