Skip to main content

Τραμπ- Κιμ: Το Twitter και τα γεγονότα που οδήγησαν στις διαπραγματεύσεις

Την απόφαση Ουάσιγκτον και Πιονγιανγκ να αναθέσουν σε διαπραγματευτικές ομάδες να αρχίσουν να εργάζονται με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου έφερε η σύντομη συνάντηση των Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Πρόκειται για μία απροσδόκητη διπλωματική εξέλιξη, απόρροια ενός αυθόρμητου «τιτιβίσματος» από αυτά για τα οποία έχει συχνά επικριθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι διαπραγματέυσεις θα έχουν αποτέλεσμα. Ακόμη και η επανέναρξή τους όμως θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνονταν να μετράνε βαρομετρικό χαμηλό το τελευταίο διάστημα.

Οι ηγέτες των δύο χωρών έκλεισαν ένα ραντεβού της τελευταίας στιγμής στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που χωρίς τις δύο Κορέες και μετά την ιστορική χειραψία τους, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος εν ενέργεια πρόεδρος των ΗΠΑ, που πέρασε τη γραμμή, γι να πατήσει σε βορειοκορεατικό έδαφος.  Έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή», προχώρησε περίπου 20 βήματα στο Βορρά και στη συνέχεια επέστρεψε στα σύνορα, όπου απηύθυνε νέα πρόσκληση στον Κιμ. «Θέλεις να έρθεις μαζί;» του είπε, δείχνοντάς του προς τη Νότια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δέχθηκε και μάλιστα πραγματοποίησε μία εντελώς απροσδόκητη επίσκεψη στον «Οίκο Ελευθερίας». Εκεί κάθισε για λίγο με τον Αμερικανό πρόεδρο και απάντησε αρκετές ερωτήσεις, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος εξεπλάγη από την  αμερικανική πρόταση για συνάντηση. 

Ακολούθησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών  των δύο ηγετών με τη συμμετοχή συνεργατών τους, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα. Από αυτήν προέκυψε η δέσμευση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, οι οποίες είχαν παγώσει τον Φεβρουάριο μετά το «ναυάγιο» της Συνόδου στο Ανόι του Βιετνάμ. 

«Δεν επιδιώκουμε ταχύτητα. Θέλουμε να το κάνουμε σωστά» είπε ο Τραμπ μετά τη συνάντηση. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ήταν μία υπέροχη ημέρα» συμπλήρωσε. 

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για μία «σουρεαλιστική» ακολουθία γεγονότων που έρχονται να υπογραμμίσουν την αντισυμβατική προσέγγιση ανάμεσα σε δύο χώρες- μακροχρόνιους αντιπάλους, των οποίων οι δύο ηγέτες έχουν πετύχει να αναπτύξουν μία θερμή σχέση. Μπορεί άραγε η προσωπική χημεία και η διπλωματία του Twitter να φέρουν αποτελέσματα; Ο χρόνος μόνο θα δείξει. 

naftemporiki.gr