Skip to main content

Ελλιμενίστηκε το «Sea Watch 3»

Η οδύσσεια τελείωσε. Οι 40 μετανάστες και πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλοίο Sea Watch, τη νύχτα της Παρασκευής μπόρεσαν να αποβιβαστούν, επιτέλους, στην ξηρά. Η καπετάνιος του σκάφους Κάρολα Ρακέτε, αποφάσισε να μπει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, αψηφώντας τη σχετική απαγόρευση και εμβολίζοντας ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας που προσπάθησε να την εμποδίσει.

Τώρα κατηγορείται για προβολή αντίστασης σε ιταλικό πολεμικό πλοίο και κινδυνεύει να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης. Ακτιβιστές και χρήστες του διαδικτύου, πάντως, έχουν ήδη προσφέρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν τα έξοδα της δίκης, αλλά και το πρόστιμο που θα επιβληθεί στο πλήρωμα, το οποίο μπορεί να αγγίξει και τις 50.000 ευρώ. «Η προτεραιότητά μου είναι να μεταφέρω σε ασφαλές λιμάνι όλους αυτούς τους ανθρώπους» είχε πει, με έμφαση, η καπετάνιος Ρακέτε, η οποία τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Οι μετανάστες, πριν κατέβουν από το πλοίο αγκάλιασαν τους εθελοντές που τους βοήθησαν επί δυο εβδομάδες. Περίπου 100 κάτοικοι της Λαμπεντούζα, αλλά και μέλη οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χειροκρότησαν το πλήρωμα και τους διασωθέντες, από το μικρό μόλο του νησιού.

Σαλβίνι: «Η καπετάνιος φέρθηκε εγκληματικά»

«Η καπετάνιος αυτή φέρθηκε εγκληματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των μελών της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ολλανδία (τη σημαία της οποίας φέρει το «Sea Watch») για «τραγική αδιαφορία».

Η ιταλική κεντροαριστερά, όμως, στηρίζει τις επιλογές της Γερμανίδας κυβερνήτη του πλοίου. Βουλευτές προοδευτικών κομμάτων, τις τελευταίες ημέρες ανέβηκαν και παρέμειναν στο πλοίο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την «στάση ανυπακοής» της Ρακέτε. Προκαλεί εντύπωση, πάντως, ότι το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε «μη ασφαλές λιμάνι»  τη Λιβύη, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο Σαλβίνι.

Με τον τρόπο αυτό τελειώνει το πολλοστό μπρα ντε φερ της Ιταλίας με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αν και, κατά πάσα πιθανότητα, όλα πρόκειται να επαναληφθούν, μόλις ξεκινήσει η επόμενη επιχείρηση διάσωσης.