Skip to main content

Αντίδραση κύκλων του Κώστα Καραμανλή για την προτεινόμενη ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια»

Την αντίδραση κύκλων του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, προκαλεί δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου, στο οποίο γίνεται λόγος για εκχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento»,  αναφέρεται σε απόρρητη επιστολή – έγγραφο του κ. Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Στην επίμαχη επιστολή, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να τάσσεται υπέρ της λύσης του Σκοπιανού, προτείνοντας την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια».

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αφορά ελληνική πρόταση, αλλά πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αφορά, επιπλέον, μία εποχή (σ.σ. 2005) κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Οι ίδιο κύκλοι διευκρινίζουν, επίσης, ότι το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008» σπεύδουν να προσθέσουν.

Και συνεχίζουν: «Μ’ αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ