Skip to main content

Δ. Βίτσας: Έχει δημιουργηθεί ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο

Τη θέση ότι «έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ασφαλείας, ένα τείχος τήρησης της διεθνούς νομιμότητας που επιτρέπει στο κυπριακό κράτος, μια κυρίαρχη χώρα, εδαφικά βέβαια λαβωμένη, να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο», ο κ. Βίτσας κάνει λόγο για μια σημαντική εξέλιξη: «Η διεθνής κοινότητα με ενεργό τρόπο θέτει το όριο. Αναγνωρίζει με πληρότητα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της. Άρα, το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς […] όσο με τα όρια που θέτει με ενεργό τρόπο η διεθνής κοινότητα».

Αυτό που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, διαφοροποιεί σήμερα τα πράγματα σε σχέση με παλαιότερα είναι μια νέα διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Βίτσας τονίζει πως είναι συνεχής και αδιάλειπτη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει πως «δεν παραβλέπουμε ότι η όποια απειλή ενάντια στην Κύπρο συνήθως εντάσσεται σε μια στρατηγική απειλής και έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Αναφορικά με την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση «για ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» ο κ Βίτσας τονίζει ότι «δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης». «Αντίθετα, διευκολύνεται από την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Η δικαστική εξουσία έχει την ανεξαρτησία της, αλλά δεν παύει να αποτελεί θεσμό της δημοκρατίας μέσα σε δεδομένες συνθήκες και σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Και οι αποφάσεις της είναι σεβαστές, αλλά και συγχρόνως κρίνονται».

Ερωτηθεί για τον λόγο που η Δημοκρατική Συμπαράταξη απορρίπτει την πρόταση Τσίπρα για προγραμματικό διάλογο, ο κ. Βίτσας υποστηρίζει πως «τα όσα λένε είναι προσχηματικά και υποτάσσονται σε μια κοντόφθαλμη πολιτική πρόσδεσης στο άρμα της Ν.Δ. με την προσδοκία της επαναφοράς τους στη νομή της κυβερνητικής εξουσίας».