Την πορεία της ως ένωση 27 και όχι πλέον 28 χωρών αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τετάρτη να αποτελεί ορόσημο, αφού οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συνεδριάσουν άτυπα, για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε, με την ψήφο του 51,89% όσων προσήλθαν στις κάλπες, να αποχωρήσει από την Ε.Ε., γεγονός που απειλεί και την ίδια τη συνοχή του, καθώς Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν παραμονή, σε αντίθεση με την Αγγλία και την Ουαλία, που επέλεξαν Brexit.
Πολιτικά «νεκροί» Κάμερον και Κόρμπιν
Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε το πρωί ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει αποχωρήσει και από τις δύο θέσεις, καθώς, μολονότι ευρωσκεπτικιστής, είχε αναλάβει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε., η οποία στην κάλπη έλαβε το 48,11%.
Αμφισβήτηση ωστόσο συναντά και ο αρχηγός του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, μολονότι δεν ήταν γνωστός ως φανατικός ευρωπαϊστής, είχε επίσης συνταχθεί με την παραμονή (Bremain).
Τουσκ: Ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό
«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στην ιστορία της Ένωσής μας, αλλά πάντα θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit.
Αν και έκανε λόγο για σοβαρή και δραματική στιγμή, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για υστερικές αντιδράσεις και υπογράμμισε ότι οι 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την ενότητά τους.
Γιούνκερ: Όχι, δεν είναι το τέλος της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε εξάλλου ότι το Brexit είναι η αρχή του τέλους της Ε.Ε.. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «όχι» και χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν.
Δήλωσε ακόμη δυσαρεστημένος από την απόφαση των Βρετανών, η οποία θα οδηγήσει σε διαδικασίες «χωρίς προηγούμενο», αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα τη σεβαστούν, παραμένοντας όμως πιστά στις αρχές τους.
Ολάντ: Σκληρή δοκιμασία
«Η βρετανική ψήφος είναι μια σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε τοποθέτησή του σχετικά με την επικράτηση του Brexit.
Ο κ. Ολάντ είπε ότι σέβεται την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε., πρόσθεσε ωστόσο ότι οι συνομιλίες για την αποχώρηση της χώρας πρέπει να γίνουν άμεσα.
Μέρκελ: Η Ε.Ε. μπορεί να δώσει τις σωστές απαντήσεις
Σαφές μήνυμα ότι μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις αξίες της Ευρώπης, καθώς και ότι η Ε.Ε. είναι αρκετά ισχυρή για να δώσεις τις σωστές απαντήσεις έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ζητώντας να μην γίνει βίαιη εξαγωγή συμπερασμάτων.
Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποβάθμισης του Brexit, το οποίο χαρακτήρισε τομή για την Ευρώπη και τη διαδικασία ενοποίησης.
Ζήτησε να μην υπάρξει βιασύνη στην εξαγωγή συμπερασμάτων. «Τις συνέπειες θα τις δούμε το επόμενο διάστημα και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο εμείς έχουμε τη θέληση και την ικανότητα να μην βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα πράγμα το οποίο θα σήμαινε περαιτέρω διάσπαση της Ευρώπης. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση», σημείωσε.
Αρχή του τέλους για το Ηνωμένο Βασίλειο;
Η Σκωτία, διά μέσου της κεντροαριστερής, εθνικίστριας πρωθυπουργού Νίκολα Στάρτζον, έθεσε εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος, μετά από εκείνο του 2014, για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα ψήφισε με ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και δεν φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει τη βούληση της Αγγλίας για αποχώρηση.
Υπέρ της παραμονής, με 55,8%, τάχθηκε και η Βόρεια Ιρλανδία και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι το αριστερό, ιρλανδικό εθνικιστικό Σιν Φέιν, πάλαι ποτέ ένοπλη πτέρυγα του IRA, θα ζητήσει δημοψήφισμα για ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (Έιρε), ώστε το νησί να παραμείνει στο σύνολό του εντός Ε.Ε..
«Νικητές και τροπαιούχοι» Τζόνσον και Φάρατζ
Μεγάλοι νικητές της μάχης του δημοψηφίσματος αναδεικνύονται οι επικεφαλής της εκστρατείας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., δηλαδή ο ντε φάκτο αρχηγός της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος Λονδίνου και ο αρχηγός του δεξιού, αντιευρωπαϊκού, κατηγορούμενου και ως λαϊκιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.
Ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι πλέον η Μ. Βρετανία θα μπορεί να ελέγχει πλήρως τη νομοθεσία της, καθώς και τη φορολογική της πολιτική.
Ο κ. Φάρατζ, από την πλευρά του, που το πρωί είχε κάνει λόγο για νίκη ενάντια σε «πολυεθνικές και τραπεζίτες», αποκάλυψε ότι κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι τα χρήματα της συμβολής της Μ. Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που η καμπάνια του Brexit υποσχόταν ότι θα κατευθυνθούν στη δημόσια υγεία, θα καταλήξουν πράγματι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας και ήδη κατηγορείται ότι πολιτεύτηκε με ψέματα για να πετύχει τη νίκη.
Χαιρετίζει ο Τραμπ, σέβονται το αποτέλεσμα Ομπάμα – Χ. Κλίντον
Πήραν τη χώρα τους πίσω, όπως θα κάνουμε και εμείς με την Αμερική, τόνισε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, τόνισαν ότι σέβονται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσδοκούσε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε..