Από την έντυπη έκδοση
Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα φροντίσει προσωπικά να μην έρθει ποτέ η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ζητώντας εκλογές, δημοψήφισμα ή αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απείλησε μάλιστα ότι αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς κύρωση από 151 βουλευτές στη Βουλή, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ρίχνοντας την κυβέρνηση.
«Για μας η συμφωνία Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και καμία δέσμευση για τη χώρα μέχρι την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων. Ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ παίρνω την ευθύνη και λέω ότι δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση η συμφωνία (σ.σ.: των Πρεσπών) χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Αυτός θα αποφασίσει. Είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα. Εκτός αν έρθει με 180 ψήφους, δηλαδή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλλάξουν στάση» είπε επί λέξει ο Πάνος Καμμένος και σημείωσε: «Η συμφωνία είναι κακή, δεν τη δέχομαι και θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω. Αν έρθει αυτή η συμφωνία με 151 βουλευτές, θα πάω στον ΠτΔ και θα πω “αίρω τη στήριξη αυτής της κυβέρνησης”».
Το Μαξίμου
Η πλήρης και κάθετη αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα και υπουργό Εθνικής Άμυνας, την οποία η κυβέρνηση υπερασπίζεται φανατικά για να αντιμετωπίσει κοινωνικές αντιδράσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μαξίμου αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών» και υπενθύμισε πως «μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν ολοκληρωθούν επιτυχώς η συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα». °Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου «οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους και ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά την κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους». Το κείμενο της ανακοίνωσης τελείωνε με τη σύσταση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να μη ζητά συνεχώς εκλογές «διότι θα εκτεθεί αφού οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Το γεγονός ότι στην κυβερνητική ανακοίνωση υπήρξε η αναφορά στη «μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή», όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, δεν συνιστούσε αλλαγή στάσης που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή για κύρωση από 180 βουλευτές. «Δεν έχει αλλάξει κάτι. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν χρειάζεται την έγκριση αυξημένης πλειοψηφίας, καθώς δεν παραχωρεί κάτι» επέμεναν οι ίδιες πηγές, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Καμμένος, δήλωσε: «Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται οι 180 ψήφοι ως προϋπόθεση».
Αργότερα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς διευκρίνιζε πως όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πολλά σενάρια είναι ανοικτά για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, εννοώντας τη στήριξη από άλλες πλευρές του κοινοβουλίου αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Μάρδας ήταν φανερό ότι με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους αμφισβητούσαν εμμέσως το απειλητικό ύφος και μήνυμα του κ. Καμμένου, οι 53+ έχουν ξεσηκωθεί ξανά εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας «θυμίζοντας» στον πρωθυπουργό τις ακροδεξιές απόψεις του, ενώ στην αντιπολίτευση κυριαρχεί η άποψη ότι η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί μία ακόμα «παράσταση διαφωνίας» ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, με την οποία ο κ. Καμμένος προσπαθεί να συγκρατήσει τη φθορά του κόμματός του σκληραίνοντας τη στάση του και ο κ. Τσίπρας αναμένει να δει αν αυτή η σκλήρυνση της στάσης του κ. Καμμένου «κόψει» ποσοστά από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως επιχείρημα απέναντι στην εικόνα συνεχούς δοκιμασίας που περνά η κυβέρνηση και τα σενάρια αποσταθεροποίησης, είναι το ότι «για το επόμενο εξάμηνο η Ν.Δ. δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης» που θεσμικά είναι σωστό, αλλά πολιτικά δεν απαντά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δεν αναδύει σταθερότητα.
Στο ΝΑΤΟ
Το κλίμα είχε «στραβώσει» από την απουσία του κ. Καμμένου από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική», με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να βρίσκεται έναν όροφο πιο πάνω, μέσα στο κτήριο της Βουλής.
Στη συνέχεια το Μαξίμου προσπαθούσε να αποφύγει το αρχικό μούδιασμα και να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ άφηνε να διαρρεύσει ότι ο κ. Καμμένος θα συνοδεύσει τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες «αλλά εκεί -όπως έχει πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς- τα πολιτικά θέματα τα χειρίζεται ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας».
Καταγγελίες για ιδιαίτερες σχέσεις
Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την επίσκεψη Μοσκοβισί, στη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, το Μαξίμου βάζει και τις αποκαλύψεις για τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, τις οποίες ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή την Πέμπτη.
«Για τρίτη μέρα ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται για τις προνομιακές του σχέσεις με τον κ. Φρουζή, πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις των email και των μυστικών δείπνων με τον κ. Φρουζή και επιχειρηματίες, κυρίως από τον χώρο του φαρμάκου, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του και πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα γι’ αυτά που θέλει να κρύψει ο πρόεδρος της Ν.Δ.» συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:
«Όσο και να κρύβεται όμως, την Πέμπτη θα αναγκαστεί να πάρει θέση όχι μόνο για την αποτυχία της καταστροφολογίας του στην οικονομία, αλλά και για τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τον κ. Φρουζή».