Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας και «όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος». Ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.
«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πώς αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, «υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας». Επισήμανε ακόμη ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία.
Πηγή: ΑΜΠΕ