Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Στην παράταση του Άρθρου 50, ήτοι στην αναβολή, οδηγούν αυτή τη στιγμή όλοι οι δρόμοι του Brexit. Από τους Εργατικούς, από τους οποίους εξαρτάται εν πολλοίς το μέλλον του βρετανικού διαζυγίου, αλλά και τους Συντηρητικούς, και κυρίως τους καθ’ ύλην αρμόδιους, όπως τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, όλες οι πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι οι Βρετανοί χρειάζονται κι άλλον χρόνο.
Η Βρετανία έχει να επιλέξει μεταξύ δύο επιλογών, υποστηρίζει ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν: είτε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία – το οποίο παρομοιάζει με ρώσικη ρουλέτα – είτε να αναβάλει το Brexit.
Η ίδια η Τερέζα Μέι επιμένει ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή το no deal Brexit, είναι να δοθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο το πράσινο φως στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Μετά την καταψήφιση της συμφωνίας ωστόσο, με μεγάλη πλειοψηφία, στις 15 Ιανουαρίου, είναι περισσότερο από σαφές ότι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Επίσης σαφές είναι ότι η συμφωνία καθαυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη, κάτι το οποίο επανέλαβε χθες ο Μπαρνιέ μιλώντας στη «Monde».
«Η συμφωνία αυτή του διαζυγίου είναι η μοναδική δυνατή», τόνισε ο Μπαρνιέ, αναγνωρίζοντας ότι οι Βρετανοί βρίσκονται σε μία «στιγμή αλήθειας». «Οι Βρετανοί χρειάζονται χρόνο κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε αυτόν τον δημοκρατικό χρόνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit.
Οι Εργατικοί από την πλευρά τους προσανατολίζονται και αυτοί στο να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής τους Ιβέτ Κούπερ επί του «Plan B» της Μέι. Βάσει της τροπολογίας αυτής – εάν συζητηθεί και γίνει αποδεκτή – η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να παρατείνει το Άρθρο 50, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την έξοδο έως τις 26 Φεβρουαρίου.
«Η Ιβέτ Κούπερ κατέθεσε μία τροπολογία την οποία θεωρώ λογική», υποστήριξε στο BBC ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής και Νούμερο 2 των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ. Εμμέσως πλην σαφώς, και ο ΜακΝτόνελ υποστήριξε ότι το πιθανότερο είναι το κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.
Καθώς ο χρόνος πλέον είναι εχθρός και η Βρετανία δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων, η παράταση του Άρθρου 50 φαίνεται όντως μονόδρομος. Ήδη σήμερα ο Λίαμ Φοξ, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της βρετανικής κυβέρνησης και εκ των ένθερμων υποστηρικτών της εξόδου της χώρας από την Ένωση, διεμήνυσε ότι η Βρετανία δεν θα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες έως τον Μάρτιο εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία διότι οι σημερινοί εμπορικοί εταίροι υποτιμούν την πιθανότητα ενός no deal Brexit.
Οι προσδοκίες για κάτι νεότερο από τη Μέι έως τα τέλη Φεβρουαρίου είναι σχεδόν μηδαμινές. Τον τελικό λόγο συνεπώς φαίνεται πως θα έχουν τελικά οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον υπουργό για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ε.Ε. θα δώσει την έγκρισή της για την παράταση της εξόδου. Η απόφαση αυτή σίγουρα δεν είναι μονομερής και εν όψει των ευρωεκλογών – και των πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργήσει μία παράταση του Brexit – οι Βρυξέλλες ζητούν πλάνο και πολύ συγκεκριμένους λόγους προκειμένου να προχωρήσουν στην παράταση του Άρθρου 50.