«Ο κ. Τσίπρας σήμερα παρουσίασε το τεχνητό success story της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» υποστηρίζει, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, η ΔΗΜΑΡ. Όπως σημειώνει, ο κ. Τσίπρας «παρουσιάστηκε απόλυτα ικανοποιημένος για το χρέος, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του οποίου όμως αναζητείται. Επανάφερε το αφήγημα της καθαρής εξόδου, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παραμύθι για εσωκομματική κατανάλωση, ενώ η καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνει διαρκή λιτότητα, μείωση συντάξεων, αύξηση της φορολογίας, μείωση αφορολόγητου και πολλά άλλα δυσβάσταχτα μέτρα».
Κατά τη ΔΗΜΑΡ, ο Αλέξης Τσίπρας «για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε τον διχαστικό λόγο “εμείς-αυτοί” και αναφέρθηκε στον εθνικισμό μόνο των άλλων, ξεχνώντας με ποιον συγκυβερνά ο ίδιος. Έθεσε το κρίσιμο ερώτημα ποιος στηρίζει ένα κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση, που βαφτίζει κοινωνική την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας, διευρύνει τις υποαμοιβόμενες και ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την εργασιακή ανασφάλεια, δεν μπορεί να καλεί τις άλλες δυνάμεις να απαντήσουν για το εάν συντάσσονται με την απορρύθμιση της εργασίας».
Αναφερόμενη στο στο προσφυγικό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, θεωρεί ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για την ίδια την Ε.Ε., τη χώρα μας αλλά και τους πρόσφυγες. Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι να παραπέμπεται σε διμερείς συμφωνίες. Η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου στάλθηκε στις καλένδες, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».
Για την κεντροαριστερά
Σχολιάζοντας τις εξελίδεις στην κεντροαριστερά, η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι «το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και της δημιουργίας μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης δεν είναι εύκολο, απαιτεί πολιτικές συνθέσεις ώστε να υπηρετήσουμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών για έναν ισχυρό φορέα».
Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος επισημαίνει ότι «το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής επεδίωξε και επιδιώκει να εκφράσει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο παραμένουμε σταθεροί στη συνεδριακή μας απόφαση για την υλοποίηση του οδικού χάρτη προς έναν ενιαίο φορέα.
Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής προφανώς και δεν είναι θετική εξέλιξη. Ο στόχος ενός ισχυρού αυτόνομου φορέα της κεντροαριστεράς ικανού να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς δεν υπηρετείται από την απουσία. Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν δικαιολογούν την αποχώρηση καθώς αυτή οδηγεί στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να κινηθεί με αντίληψη πλουραλισμού και ενότητας και να αποδείξει ότι μπορεί να εδραιωθεί στην κοινωνία ως ένας ευρύτερος νέος πολιτικός φορέας που υπερβαίνει την ιστορική διαδρομή των κομμάτων που τον συγκροτούν. Έτσι μόνο θα αποκτήσει νέα ακροατήρια και πολυσυλλεκτική ικανότητα» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
naftemporiki.gr