Τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Παμ Μπιν Μιν, υποδέχθηκε σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Μιν στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «κάθε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Βιετναμικού λαού, είναι μία μεγάλη χαρά και μια ικανοποίηση. είναι ένας από τους πιο ηρωικούς λαούς της ιστορίας που μπόρεσε και νίκησε σε τέσσερις μεγάλους πολέμους, υπερασπιζόμενος την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και τα δικαιώματά του».
Σχετικά με την ατζέντα των συζητήσεων ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως τέθηκαν θέματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και οι τρόποι ανάπτυξης και εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας.
Όπως είπε «συμφωνήσαμε να συναντιόμαστε μια φορά κάθε χρόνο σε εκατέρωθεν επισκέψεις, για τη συνεργασία των πολιτικών διευθυντών μας και των γενικών γραμματέων και για μια ιδιαίτερη συνεργασία όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά θέματα και το ASEAN , καθώς και κοινά ενδιαφέροντα σε περιοχές όπως είναι η Μέση Ανατολή».
Παράλληλα, τόνισε πως θα υποστηριχθεί η «ενίσχυση των εξαγωγών μας, από την ανταλλαγή των διαφορετικών αγροτικών προϊόντων που έχουμε, μέχρι προϊόντα βιομηχανίας και συνεργασίας των καινούριων μικρών επιχειρήσεων, τα “Start ups”», ενώ σημείωσε οι δύο χώρες θα αλληλοϋποστηριχθούν για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Κάναμε μια προετοιμασία και συζητήσαμε για το πώς θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας πάνω σε ζητήματα του δικαίου της θαλάσσης και πώς θα ετοιμάσει η συνάντηση των δύο ομάδων μας μία διεθνή διάσκεψη, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των νησιών που απορρέουν από το δίκαιο της θαλάσσης. Και κουβεντιάσαμε και για ζητήματα της περιοχής μας, που θα τα συνεχίσουμε στη διάρκεια του γεύματος», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά έγινε μια ειδική συζήτηση για τη συνεργασία στην εκπαίδευση και στις υποτροφίες που μπορούν να δοθούν, ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, του διεθνούς δικαίου, της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσης, καθώς και στην επιμόρφωση στην ελληνική γλώσσα.
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την πρόσκληση που απευθύνει στον Αλέξη Τσίπρα, να επισκεφτεί το Βιετνάμ και του εξέφρασε τη «σιγουριά» του ότι ο Πρωθυπουργός θα είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί «πράγματι και εκείνος αγαπάει και θέλει την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Βιετνάμ».