Skip to main content

Αστάνα: Ξεκινούν αύριο οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Το καθεστώς της Δαμασκού και οι Σύροι αντάρτες θα συναντηθούν στην Αστάνα αύριο για τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις μετά την έναρξη του πολέμου, υπό την αιγίδα των συμμάχων τους.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν, οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης στη Συρία θα ξεκινήσουν αύριο το μεσημέρι (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη.

Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχουν ήδη φτάσει στην Αστάνα.

Η συριακή κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, και οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, θα προσπαθήσουν πρώτα απ’ όλα να ενισχύσουν την εκεχειρία που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Δεκεμβρίου. Στόχος της συριακής κυβέρνησης είναι επίσης να προαχθεί μια «συνολική» πολιτική λύση έπειτα από έξι χρόνια πολέμου. Ο Άσαντ κάλεσε την Πέμπτη τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα αμνηστία.

Ο ντε Μιστούρα έχει δηλώσει ότι οι συζητήσεις θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια πολιτική λύση, η οποία μπορεί να διερευνηθεί και στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις 8 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

Των συριακών αντιπροσωπειών θα ηγούνται από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι και από την πλευρά των ανταρτών ο Μοχάμαντ Αλούς, στέλεχος της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ (Ο στρατός του ισλάμ).

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή του επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η Ε.Ε. θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik