Skip to main content

Εμπόδιο το κακό κλίμα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στους κόλπους των θεσμών και της Ε.Ε., μετά από πέντε χρόνια κρίσης και πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, βλέπει κυβερνητικό στέλεχος ως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής όταν ο τελευταίος είπε στον κ. Τσίπρα «Game is over», για να του απαντήσει ο Πρωθυπουργός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα με την ανεργία και τη φτώχεια μόνο παιχνίδι δεν είναι.

Ενδεικτική είναι και η στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στο χθεσινό Eurogroup ο οποίος χαρακτήρισε «μαλακό» το κείμενο των θεσμών, δείχνοντας περισσότερο προς την κατεύθυνση του Grexit, παρά προς την αμοιβαία αποδεκτή λύση, αλλά και της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε για την ελληνική αντιπροσωπεία ότι «δεν δίνει πρακτικές λύσεις και κάνει αντιπροτάσεις την τελευταία στιγμή».

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι και μεταξύ των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων υπάρχει διάσταση απόψεων, παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο προτάσεων εμφανίζονται ενωμένη.   

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος το αυριανό Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας, αν και από διαφορετικές αφετηρίες στην εκτίμηση αυτή προέβησαν και οι Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Οι διαφορές μεταξύ του κειμένου των θεσμών και του ελληνικού κειμένου που κατατέθηκε την Πέμπτη και δημοσιεύει η Καθημερινή, είναι πολλές, όχι ικανές από μόνες τους για να προκαλέσουν ρήξη, αλλά είναι δύσκολο να γεφυρωθούν μέχρι αύριο.

Η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες επιμένει ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί καμία νέα πρόταση. Όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόταση των θεσμών στην οποία, παρά τις αναφορές ότι δεν είναι τελεσίγραφο, μπορεί να ζητήσει να γίνουν μόνο κάποιες τροποποιήσεις χωρίς όμως αυτές να αλλάζουν τη γενικότερη φιλοσοφία του κειμένου.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική πρόταση στοχεύει σε έσοδα από τον ΦΠΑ της τάξης του 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% της προηγούμενης, (πήρε πίσω την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά), ενώ έχει αποσυρθεί και η αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επί της ουσίας πρόκειται για κινήσεις στη διαπραγματευτική σκακιέρα εν όψει του τελικού γύρου που αναμένεται να παιχτεί σήμερα. 

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, όχι τόσο διότι την προσεχή Τρίτη λήγει η τρέχουσα παράταση και θα πρέπει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, αλλά η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι τέτοια που καθιστά απαγορευτική κάθε άλλη παράταση της αβεβαιότητας.   

Πλέον κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και αυτό των εκλογών και του δημοψηφίσματος. «Οτιδήποτε προβλέπει το Σύνταγμά μας- πέραν καταστάσεων πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία αναβίωση μετά από 50 χρόνια των Ιουλιανών», είπε σήμερα στον ΑΝΤ1ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.