Skip to main content

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα γίνει άλλοθι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισαν και τυπικά χθες οι αντιπρόσωποι του κόμματος από όλη την Ελλάδα, υιοθετώντας την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη. 

Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για «δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή για να μην απαξιωθεί το Ποτάμι, για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες του Κινήματος Αλλαγής» ενώ άφησε αιχμές για αντιδημοκρατική λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής.

«Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε διαθέτει δυνάμεις που εκφράζουν ενδιαφέρουσες και καινοτόμες απόψεις, εντούτοις, η ηγεσία επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Δεν μπορώ να καθυστερώ άλλο την αλήθεια! Η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο ΚΙΝΑΛ είναι συνταγή αποτυχίας».

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε τη στήριξη του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών και τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ενώ απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για τις επιλογές του και στα υπονοούμενα που αφέθηκαν για τις αιτίες πίσω από αυτές, ξεκαθάρισε: «Δεν με ενδιαφέρει να είμαι βουλευτής Επικρατείας σε οποιοδήποτε κόμμα Αριστερά ή Δεξιά. Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της Ν.Δ. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο».

«Έχουμε μάχες να δώσουμε. Και θέλω να είμαστε όλοι μαζί. Το Ποτάμι είναι εδώ. Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού.

Ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση, αφήνοντας αιχμές για προσωπικές στρατηγικές και διατυπώνοντας την αυτόνομη πολιτική γραμμή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. :

«Το Κίνημα Αλλαγής  είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο. Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής που επιπλέον αναφέρεται ότι: «Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό. Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.

Συνέδριο τον Οκτώβριο

Στη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μουσικής,  ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του. Παράλληλα, διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή πάντως δεν έγινε αναίμακτα, καθώς ήδη στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο Παναγιώτης Βλάχος και η Αθηνά Δρέττα έχουν αποφασίσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής, ενώ και η κίνηση Μπροστά ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει το Ποτάμι στη νέα του πορεία.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ο Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού συμφωνώντας πλήρως με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο Γιώργος Αμυράς φάνηκε να διαφώνησε, λέγοντας ωστόσο ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι πρέπει να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ένταση προκλήθηκε προς στιγμήν όταν ο Σπύρος Δανέλλης χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική των αποστάσεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν όμως φέρεται να ανέφερε ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του και σημείωσε ότι η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο, δυνατό Ποτάμι. Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην «ψευδεπίγραφη αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης συμφώνησε με τον κ. Θεοδωράκη και είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Αίσθηση προκάλεσε ένα κείμενο των ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου και ηγετικού στελέχους Γιάννη Μεΐμάρογλου στο οποίο προτείνονταν παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια).