Skip to main content

Στο Πάνθεον των Παρισίων η Σιμόν Βέιλ

Ένα χρόνο μετά το θάνατό της στις 30 Ιουνίου 2017, σε ηλικία 89 ετών, η Γαλλίδα νομικός και πολιτικός Σιμόν Βέιλ που άφησε το ισχυρό αποτύπωμά της στην ιστορία του 20ου αιώνα, εισέρχεται στο Πάνθεον των Παρισίων.

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία πέτυχε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1974, μεταφέρθηκε σήμερα στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Αντουάν, ο οποίος πέθανε το 2013, με μια συμβολική τελετή παρόντων μελών της οικογενείας της και αξιωματούχων.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την πομπή. Ανάμεσά τους και οι δύο γιοι της, αμφότεροι προβεβλημένοι ποινικολόγοι.

Η μεταφορά της σορού της στο Πάνθεον των αθανάτων ήταν «μια απόφαση όλων των Γάλλων» δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γαλλία αγαπά την Σιμόν Βέιλ και την αγαπά για τους αγώνες της» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «θέλαμε η Σιμόν Βέιλ να εισέλθει στο Πάνθεον χωρίς να περιμένουμε να περάσουν γενεές, ώστε οι αγώνες της, η αξιοπρέπειά της και η ελπίδα της να παραμείνουν πυξίδα σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

Η Βέιλ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται στο Πάνθεον, μαζί με 73 άνδρες, το μνημείο που η Γαλλία οικοδόμησε για να τιμά τα επιφανή παιδιά της. Εκεί βρίσκονται τα λείψανα του Βολταίρου, του Ρουσώ, του Ουγκό, του Ζολά. Υπήρξε μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, διατέλεσε υπουργός υγείας υπό τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ενώ το διάστημα 1979 – 1982 ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι το 2007 ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πολιτική πορεία της είναι το 1974. Ως υπουργός Υγείας, παρουσιάζει στην ανδροκρατούμενη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Μεγάλος μέρος της γαλλικής κοινωνίας εξεγείρεται, η ίδια δέχεται απειλές και αντισημιτικές ύβρεις. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με την στήριξη της αριστεράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP