Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: «Δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών»

Στην 131η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προωθήσει τα θέματα του Οργανισμού και, ιδιαίτερα, την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως και η Ελληνική Προεδρία που προηγήθηκε της Γερμανικής είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έθιξε και το μεταναστευτικό-προσφυγικό υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών από κράτη που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση χωρών που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σχετικά, μάλιστα, με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ισπανία, εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ισπανική πλευρά σημειώνοντας την αντιστοιχία των γεγονότων αυτών με όσα συνέβησαν τον περασμένο χρόνο στον Έβρο. 

Επίσης, στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός στάθηκε στις πρωτοβουλίες της Γερμανικής Προεδρίας ως προς την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και την ενίσχυση του έργου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και υποστηρίζει σθεναρά οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενάντια σε αυτό το φαινόμενο, ειδικά σε ό, τι αφορά τον αντισημιτισμό.

Τέλος, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Γερμανική Προεδρία υιοθέτησε τα θέματα των νέων της Ευρώπης και του μέλλοντος ως μία από τις προτεραιότητές της, όπως είχε πράξει και η Ελληνική Προεδρία, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε πως στην ΕΕ ξεκίνησε ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης, που συμβαδίζει με τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. 

Σημείωσε, εν προκειμένω, πως πρέπει να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση ορισμένων κρατών-μελών στο Συμβούλιο της Ευρώπης που δεν επιτρέπει την επίτευξη συναίνεσης σε θέματα που αφορούν τόσο θεμελιώδη δικαιώματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. 

Κλείνοντας ευχαρίστησε τη Γερμανική Προεδρία για το έργο που επιτέλεσε κατά το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ουγγρική Προεδρία που ακολουθεί.