Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με ανοιχτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες οι πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και θεσμών τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχοντας «γράψει» περισσότερες από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων από χθες το μεσημέρι συναντάται εκ νέου σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών και Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που το Europgroup -που συνεδριάζει στις 14:00 ώρα Ελλάδος- ζητά ένα πρώτο προσχέδιο λύσης μέχρι τις 12:00, ώστε μετά από τρεις άκαρπες έκτακτες συνεδριάσεις μόνο την τελευταία εβδομάδα να μην προσθέσει άλλη μία στο ενεργητικό της.
Και μπορεί η απαίτηση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ να ηχεί σαν τελεσίγραφο, αλλά ουδείς αποκλείει να υπάρξει και νέα συνεδρίαση αύριο. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διήμερη σύνοδο κορυφής που εκκινεί σήμερα στις 18:00 δεν θα ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα.
Στις μαραθώνιες χθεσινές συσκέψεις το πρόβλημα, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα, έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν γνώριζαν στην κυριολεξία επί ποίου κειμένου θα έπρεπε να διαβουλευθούν. Αν βάση συζήτησης ήταν το ελληνικό κείμενο ή το νέο 5σέλιδο κείμενο των θεσμών το οποίο επί της ουσίας ακύρωνε το 70% των ελληνικών προτάσεων. Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά, σε μία κίνηση πρωτίστως συμβολική, απέσυρε χθες το βράδυ την πρότασή της για την αύξηση των κρατήσεων υπέρ των κλάδων υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα, τα περιθώρια της Αθήνας για νέες υποχωρήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσεγγίσουν τις προτάσεις του ΔΝΤ. Περαιτέρω διαβούλευση μπορεί να υπάρξει στο θέμα της περικοπής των πρόωρων συντάξεων, ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να ισχύσουν άμεσα, όπως ζητά το ΔΝΤ ή στα προϊόντα που θα ενταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με στόχο την αύξηση των εσόδων, σε καμία περίπτωση όμως το σύνολο των προϊόντων όπως ζητούν οι δανειστές.
Ωστόσο, η αναζήτηση ισοδυνάμων για μέτρα όπως η έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500 χιλιάδων ευρώ παραμένει «μία πολύ δύσκολη υπόθεση».
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιμένει στο θέμα του χρέους και -όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων- αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες «ψάχνουν διατύπωση για το χρέος». Είναι ενδεικτική η συμμετοχή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ στις συζητήσεις. Κι αυτό διότι πολλοί συνδέουν αυτή τη συμμετοχή με μια πιθανή αναφορά σε μία έμμεση απομείωση του χρέους.
Σύμφωνα τέλος με το ίδιο στέλεχος, ακόμη και το περίφημο αναπτυξιακό πακέτο «Γιούνκερ» που συζητούν να δοθεί στην Ελλάδα, «δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αφού πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. που αφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη και στην Ελλάδα αναλογούν 35 δισ. έως το 2020». «Συνεπώς», καταλήγει, «η κυβέρνηση δεν μιλάει για το συγκεκριμένο πακέτο όταν αναφέρεται στη συμφωνία».