Skip to main content

Ισραήλ-Γάζα: Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ

Σε ισχύ βρίσκεται η  εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς.

Η κατάπαυση του πυρός άρχισε νωρίς την Παρασκευή τερματίζοντας τις διάρκειας 11 ημερών συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας αμέσως μετά την έναρξη της εκεχειρίας, ενώ ένας αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποίησε ότι τα χέρια της «βρίσκονται στη σκανδάλη».

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διεκδίκησαν τη νίκη στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός έφερε «πραγματική ευκαιρία» για πρόοδο.

Την Πέμπτη πάνω από 100 ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν τις υποδομές της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η Χαμάς αντέδρασε με πυραύλους.

Οι μάχες ξεκίνησαν στη Γάζα στις 10 Μαΐου μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ που κατέληξε σε συγκρούσεις σε έναν ιερό τόπο που είναι σεβαστός και από τους Μουσουλμάνους και από τους Εβραίους.

Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες αφού προειδοποίησε το Ισραήλ να αποσυρθεί από την τοποθεσία, προκαλώντας την αντίδρασή του με εναέριες επιθέσεις.

Τουλάχιστον 232 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 150 μαχητές είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στη Γάζα. Η Χαμάς δεν δίνει στοιχεία για τους μαχητές.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σύμφωνα με την ιατρική υπηρεσία. Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 4.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί προς το έδαφός του από μαχητές στη Γάζα.

Τι είπαν οι δύο πλευρές;

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ανέφερε ότι «αποδέχθηκε ομόφωνα τη σύσταση»  για κατάπαυση του πυρός. «Το πολιτικό κλιμάκιο τονίζει ότι η πραγματικότητα θα καθορίσει τη συνέχιση της εκστρατείας», αναφέρθηκε επίσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντζ έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση στη Γάζα είχε ως αποτέλεσμα «άνευ προηγουμένου στρατιωτικά κέρδη».

Από την άλλη, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press ότι η εκεχειρία που ανακοίνωσε το Ισραήλ ισοδυναμεί με «νίκη» για τον παλαιστινιακό λαό και ήττα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας στις Παρασκευή στις 02:00 (23:00 GMT Πέμπτη), μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων βγήκε στους δρόμους της Γάζας για να γιορτάσει.

Τα ηχεία από τα τζαμιά μιλούσαν για «τη νίκη της αντίστασης που επιτεύχθηκε κατά της κατοχής κατά τη διάρκεια της μάχης του «ξίφους της Ιερουσαλήμ».

Ωστόσο, ο Basem Naim, από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Χαμάς, είπε στο BBC ότι ήταν δύσπιστος για το αν θα διαρκέσει η ανακωχή. «Χωρίς δικαιοσύνη για τους Παλαιστίνιους, χωρίς να σταματήσουμε την ισραηλινή επιθετικότητα και τις ισραηλινές φρικαλεότητες εναντίον του λαού μας στην Ιερουσαλήμ, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίσει να είναι εύθραυστη», είπε.

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ezzat al-Reshiq, προειδοποίησε το Ισραήλ.  «Είναι αλήθεια ότι η μάχη τελειώνει σήμερα, αλλά ο Νετανιάχου και ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χέρια μας είναι ενεργοποιημένα και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητες αυτής της αντίστασης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων του Reuters.

Τι είπε ο Μπάιντεν;

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι συνεχάρη τον Νετανιάχου σε τηλεφωνική του επικοινωνία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε αδιάκριτες επιθέσεις πυραύλων από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες με έδρα τη Γάζα που έχουν αφαιρέσει τη ζωή αθώων θυμάτων στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Είπε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε την αξία του αμυντικού συστήματος που υποστηρίζεται από το Ισραήλ, γνωστό ως Iron Dome, «το οποίο τα έθνη μας ανέπτυξαν μαζί και το οποίο έχει σώσει τις ζωές αμέτρητων Ισραηλινών πολιτών – Αραβών και Εβραίων».

Ο Μπάιντεν επαίνεσε επίσης τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για τη μεσολάβηση της κατάπαυσης του πυρός, πριν στραφεί στο ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης.

«Στέλνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, που έχασαν τους αγαπημένους τους και την ελπίδα μου για πλήρη ανάρρωση για τους τραυματίες», είπε.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σε προσπάθειες ανοικοδόμησης στον θύλακα. Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει «σε πλήρη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι με τη Χαμάς».

Ο πρόεδρος Σίσι είπε ότι έλαβε το τηλεφώνημα του Μπάιντεν με «απόλυτη ευτυχία», προσθέτοντας ότι «αντάλλαξαν οράματα για την επίτευξη μιας φόρμουλας που θα ηρεμούσε την τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας».

Τι οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός;

Και οι δύο πλευρές αντιμετώπισαν αυξημένη διεθνή πίεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «ότι αναμένει σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα στο δρόμο για εκεχειρία».

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και ο ΟΗΕ έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα.

Ο Πρόεδρος Σίσι όρισε δύο αντιπροσωπείες ασφαλείας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη να εργαστούν για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC