Η μεγάλη ανάγκη σε κλίνες για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού κάνει την Ινδία να στρέφεται κυρίως στα υποστρώματα από χαρτόνι για να περιθάλπονται οι ασθενείς μέσα σε κέντρα απομόνωσης.
Τα κρεβάτια αυτά, που παίρνουν το σχήμα τους μετά τη συναρμολόγηση χαρτοκιβωτίων, αποτελούν μια καινοτομία δύο αδελφών κατασκευαστών χαρτοκιβωτίων. Την ιδέα αυτή τη σκέφτηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, που τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, όταν αναζητούσαν έναν τρόπο για να φανούν χρήσιμοι.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ιός δεν μένει στην επιφάνεια του χαρτονιού παρά 24 ώρες», εξηγεί ο Βίκραμ Νταουάν, ένας από τους δύο επινοητές του προϊόντος, που συναντήθηκε με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο εργοστάσιό τους στο Μπιουάντι, στο βόρειο κρατίδιο Ραζαστάν.
«Σε κάθε άλλη επιφάνεια, μέταλλο, ξύλο ή πλαστικό, ο ιός μένει τρεις με τέσσερις ημέρες», δηλώνει.
Αυτά τα κρεβάτια από χαρτόνι καλύπτονται από μια ειδική στρώση που τα κάνει αδιάβροχα και μπορούν να αντέχουν βάρος έως 300 κιλά.
Η κυβέρνηση του Δελχί τοποθετεί στην παρούσα φάση εκατοντάδες τέτοιες κλίνες σε ένα τεράστιο θρησκευτικό κέντρο στο οποίο γίνονται εργασίες για τη μετατροπή του σε χώρο απομόνωσης, χωρητικότητας μακροπρόθεσμα 10.000 κλινών.
«Ένας άνθρωπος μόνος του μπορεί να μεταφέρει πολύ εύκολα» αυτό το κρεβάτι, αναφέρει ο Βίκραμ Νταουάν. «Είναι συμπαγές, ελαφρύ, μπορεί να παραχθεί και να συναρμολογηθεί μέσα σε μερικά λεπτά».
Τα στρώματα για τα συγκεκριμένα υποστρώματα τα προμηθεύει η εταιρία Sheela Foam Limited, που συνεργάζεται με τους κατασκευαστές των χαρτοκιβωτίων.
Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP